Popularna društvena mreža koristiće posebne algoritme kako bi prepoznala ‘lažne sadržaje’, s naglaskom na obrađene fotografije u programima poput Photoshopa

 

Facebookov Instagram je tokom nedavnog nastojanja da suzbije dezinformisanje i lažne vijesti izbacio novu karakteristiku koja označava lažne fotografije. Tako je odlučio da krene u borbu protiv obrađenih fotografija.

Problem je, doduše, što velik broj fotografa koji svoje slike objavljuju na Instagramu smatra da je sistem otišao predaleko na taj način da autorima sadržaja bez razloga zamućuje fotografije.

Pročitajte još: Nove Instagram procedure kako bi se pomoglo korisnicima čiji su hakerisani account-i

Na primjer, Toby Harriman, fotograf iz San Francisca prošvrljao je svojim feedom i otkrio da je velik broj tamošnjih radova označen kao ‘lažne informacije’.

Izvor: Screenshot / Autor: Toby Harriman

Nakon što je kliknuo na zamućenje, Harriman je vidio da se na slici nalazi muškarac koji gleda na planine obojene u boje duge.

‘Izgleda da Instagram počinje označavati lažne fotografije/digitalnu umjetnost’ napisao je.

Instagram navodi da sistem koristi ‘kombinaciju povratnih korisničkih informacija i tehnologije’. Tako prepoznaje koje fotografije će da pošalje vanjskim saradnicima koji provjeravaju njihovu istinitost. Ako oni zaključe da su fotografije lažne, označiće je i ona će dobiti zamućenje.

(tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.