Instagram kaže da od danas testira nove procedure koje bi ljudima olakšale povratak pristupa account -ima koje su hakeri preuzeli, izvještava Motherboard.

Vijest slijedi izvještaje korisnika o gubitku pristupa njihovim vrijednim account-ima, kao i zasebnu priču o Motherboard o tome kako su se neke od tih žrtava okrenule bijelim šeširima (ili dobronamjernim) hakerima za pomoć.

Napadači često privlače korisnike Instagram-a da kliknu na phishing link koji traži da se unesu akreditivi za prijavljivanje, što im daje pristup account-u. Kada su pod kontrolom, haker će promijeniti adresu e-pošte i telefonski broj koji je ostavljen u account-u.

Danas Instagram instališe test koji će od korisnika tražiti da unesu adresu e-pošte ili broj telefona koji je povezan sa njihovim account-om, ili one koje su koristili kada su se prvobitno prijavili na platformu.

Instagram će zatim poslati šestocifreni kôd koji će im omogućiti da ponovo dobiju pristup.

Ako haker ima kontrolu i nad vašim e-mailom i brojem telefona, potparol Instagram-a kaže Motherboard-u da: „Kada ponovo dobijete pristup svom računu, mi ćemo preduzeti dodatne mjere kako bismo osigurali da haker ne može koristiti kodove poslane na vašu adresu e-pošte (ili) broj telefona za pristup account-u s drugog uređaja. „

 

Šifra će se poslati originalnoj email adresi ili telefonskom broju

Isti taj proces bi štitio ljude čija su korisnička imena promijenjena.

U tom istom smislu, Instagram kaže da će još jedna karakteristika koja je već dostupna na Androidu „osigurati da je vaše korisničko ime sigurno za određeni vremenski period nakon promjene bilo kog account-a, što znači da ga ne može potraživati ​​neko drugi ako izgubite pristup svom nalogu.“

Ova funkcija sada dolazi u iOS.

 

Instagram nastavlja sa selfijem

Hakeri često žele da dobiju pristup account-u za čuvanje poznatog korisničkog imena ili account-a influencera tražeći poslije otkupninu.

Kompanija se ranije uglavnom oslanjala na sistem koji je podrazumijevao da od hakirane žrtave uzme selfi u kojem su držali komad papira sa kodom koji im je Instagram poslao.

Ideja je da ljudski moderatori mogu uskladiti svoje lice sa fotografijom i potvrditi da su oni za koje kažu da jesu, ali sistem nije uvijek radio.

Čini se da ovaj novi test ne zamjenjuje taj sistem, već ga povećava.