Najnoviji izvještaji daju naznaku o dodatku koji naplaćuje ubacivanje poveznica u opise objava, što bi, u slučaju da se provede, nekima moglo i te kako da zasmeta

 

Influenseri, ovo vam se možda neće svidjeti: Instagram bi mogao početi da naplaćuje ubacivanje poveznica u opise slika. Prema patentu kojeg je otkrio Mike Murphy s Protocola, Facebook razmišlja o monetizaciji influensinga i reklamiranja proizvoda putem poveznica.

Ovaj neobični patent kojeg je Instagramov vlasnik Facebook predao još 2016. izbacuje mali prozorčić svaki put kad korisnik pokuša da ubaci URL ili opis slike te koji od njega traži 2 dolara ako želi da poveznica postane vidljiva.

Opis patenta navodi kako će sistem funkcionisati: ‘Ako online sistem prepozna tekstualni sadržaj opisa slike koji sadrži adresu, online sistem će korisniku ponuditi ubacivanje poveznice i to mu naplatiti’.

Ovo je, podsjetimo, već neko vrijeme jedan od najvećih prigovora Instagramu: ako želite da ubacite link na priču, proizvod ili bilo što u objavi, to je nemoguće jer opisi ne dozvoljavaju poveznice.

Većina ljudi koristi metodu ‘link u biografiji’. Provjereni korisnici dobijaju mogućnost stavljanja poveznica u Stori. Pitanje je, doduše, hoće li influenseri, brendovi i ostali zainteresovani biti spremni da plate naknadu svaki put kad ubace poveznicu u Stori. Jedna stvar koja je sigurna je da bi Instagramu ovaj potez mogao omogućiti masivnu zaradu.

Kao i kod svakog patenta, doduše, vrlo je važno naglasiti da do uvođenja naplate možda i neće doći.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.