Dark teme postaju izuzetno popularne posljednjih mjeseci zahvaljujući tome što su Google i Apple usvojili tamni režim (Dark Mode) u Androidu 10 i iOS 13. Instagram je posljednja u nizu aplikacija, kojoj je aktivirana opcija tamni režim. Ukoliko koristite BETA verziju Instagram aplikacije, imate na svom uređaju Android 10 i koristite sistemski Dark Mode onda vjerovatno pred svojim očima vidite Instagram tamni režim!

Sve je crno i potpuno suprotno od „blještavog“ bijelog Instagram interfejsa i na prvi pogled djeluje istovremeno i čudno i moćno.

Nažalost, opciju tamni režim ne možete još uvijek da aktivirate samu po sebi, jer kvačica nije dostupna u podešavanjima, ali kao što rekosmo, ako aktivirate Dark Mode kroz cijeli sistem i ispunili ste i sve druge uslove – Instagram će biti taman. Podesite Dark Mode kroz sistem na ovaj način: Settings > Display > Advanced > Device Theme.

Pogledajte još: Predstavljamo Horizon – virtuelni svijet koji razvija Facebook | VIDEO

Instagram tamni režim trenutno u BETA verziji, pa su moguće greške

 

S obzirom na to da je u pitanju BETA verzija, ako aktivirate Instagram tamni režim očekujte moguće greške u interfejsu ili neke druge propuste, koji ne bi trebalo da narušavaju upotrebljivost aplikacije. Ako ih primjetite svakako ih prijavite moderatorima aplikacije.

Pročitajte još: Twitter i Facebook uklonili botovske naloge

Dark mode ili kao rekosmo tamni režim je inače obožavana funkcija koja je posljednjih mjeseci zaista napravila bum. Kako sve više uređaja dobija Android 10, možemo očekivati da će puno više developera dodati tamne teme u svoje aplikacije. Evo nade da ćemo vidjeti talas novih aplikacija. Facebook ga je već dodao Messengeru i testira ga u glavnoj aplikaciji i WhatsApp-u, tako da je lijepo vidjeti kako kompanija konačno dodaje podršku za tamni režim i u Instagramu.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.