Facebook je otkrio kako razvija svoj virtuelni svijet koji će se zvati Horizon.

VR aplikacija će biti mješavina društvenih mjesta na kojima se korisnici mogu družiti i razgovarati, te drugih područja na kojima mogu igrati igrice jedni protiv drugih.

Aplikacija će biti spremna za testiranje početkom 2020. godine, a najprije će biti dostupna manjem broju korisnika Facebooka.

Detalji o Horizonu i rani snimci virtuelnog prostora prikazani su na Facebook-ovoj konferenciji za programere Oculus Connect 6 ove sedmice.

Facebook je rekao da će svako ko koristi Horizon moći pozivati ljudske „vodiče“ kako bi im pomogli da se kreću i bolje upoznaju virtuelno okruženje.

Vodiči neće biti „moderatori“ koji će vršiti policijski posao, objavio je Facebook. Dodali su da će uključivati alate koji ljudima omogućavaju da upravljaju u komuniciranju s drugim korisnicima.

Takođe će imati mogućnosti koje ljudima omogućuju oblikovanje i izgradnju vlastitog dijela okoline. Oni će takođe moći osmisliti vlastite avatare.

Pročitajte još: Sonijeve novine VR tehnologije i PlayStation 5

Horizon izgleda kao život u crtiću, dizajnom se nije išlo na realno nego na animaciju.

U Facebooku Horizon ne samo da možete istražiti virtealni svijet kako raste i mijenja se, nego možete otkriti i svakakve nove stvari koje vas zanimaju i inspirišu. Možete podstaći granice stvarnosti tako što letite na mjesec ili stvarate remek-djelo; povežete se s prijateljem širom planete; plivate u okeanu ne gubeći dah.

https://www.youtube.com/watch?v=Is8eXZco46Q

Horizon će navodno da zamijeni postojeće Facebookove VR prostore za druženje Facebook Spaces i Oculus Rooms, koji će biti ukinuti 25. oktobra.

Svi koji se žele da se pridruže programu Horizon mogu se prijaviti u testiranju.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.