VR tehnologija je u ovoj godini uzela ozbiljan zamah nakon što je jedno vrijeme “spavala”. Sva tri vodeća PC igrača na ovom polju predstavila nove uređaje, i Valve, i Oculus i HTC.

Sve više dobijamo informacija o PlayStation 5 i jedno je od pitanja koje se nameće: Šta će biti sa Virtuelnoj realnosti u novoj generaciji?

Dominik Melinson, Sonijev vođa odeljenja za razvoj i istraživanje, odgovorio je na par pitanja vezanih za VR i PS5.

Prije svega, vlasnici treutnih VR uređaja nemaju potrebe da se brinu, jer prilikom lansiranja PS5 neće odmah biti i novog uređaja. Dominik kaže da ne žele da bombarduju fanove brojnim stvarima od jednom koje moraju da kupe i da to nije poruka koju žele da pošalju.

Ipak, novi PS VR uređaj će svakako izaći u nekom trenutku, i planovi oko njega su ozbiljni.

 

Tehnologija praćenja očiju ključna za nove generacije VR uređaja

 

Prije svega, akcenat je na komforu. Razvija se bežična tehnologija za VR kacigu, koja bi vas oslobodila svih onih kabastih kablova koji vam vise okolo i umanjuju ugođaj.

Kako će to uređaj učiniti značajno skupljlim, ide se u pravu da wireless bude dodatak koji se kupuje, a da osnovna verzija i dalje bude sa kablovima, za one koji ne žele da plate papreno taj dodatak.

U sklopu komfora, veliki akcenat je i na težini uređaja, i trenutno se radi na tome da se ista smanji koliko je god to maksimalno moguće, i da se proradi na formi, koja će bolje u prijatnije prijanjati uz glave korisnika.

Što se tiče tehnologije, pored očiglednog poboljšanja kvaliteta slike, rezolucije i izgleda tekstura, Domonik smatra da je tehnologija praćenja očiju kljlučna za nove generacije VR uređaja. To je nešto bez čega u budućnosti VR uređaj neće ni dolaziti.

Osim toga, rade i na novim kontrolerima za VR, jer kada je PSVR izašao, nisu stigli i specijalni kontroleri, već se koriste Move kontroleri i standardna PlayStation kamera. To je bio korak u pravcu da sam uređaj učine jeftinijim.

Sve u svemu, za fanove i ljubitelje VR tehnologije, ovo je puno uzbudljivih vesti, ali ćemo morati da sačekamo još koju godinu.

(Play.co.rs)