Od svog lansiranja 2005. godine Google Maps su postale toliko korisne da je gotovo nemoguće sjetiti se kako smo se snalazili bez njih. Od računanja koliko je vremena potrebno da se dođe od tačke A do tačke B, do traženja restorana i zanimljivih mjesta, one su neprocjenjiv resurs za navigaciju po komšiluku, ali i novim desetinacijama.
I naravno, Google Maps su prešle dug put u svojoj 14-godišnjoj istoriji i puna su korisnih funkcija koje nisu uvijek odmah očigledne, kao što je dodavanje zaustavljanja na ruti ili djeljenje napretka putovanja sa prijateljima. Evo nekih od najkorisnijih trikova za koje možda niste čuli:

Promijenite vrijeme da biste vidjeli najtačnije rezultate

Google Maps mogu biti vrlo korisne za traženje pravog puta unapred, ali u tom slučaju promijenite vremenski okvir koji odgovara onom kada planirate da putujete. Tako Google može da vam ponudi najtačnije rezultate na osnovu uzoraka saobraćaja i drugih varijabli.

Čuvajte listu omiljenih mesta

Ako vam čuvanje u glavi svim mjesta na koje idete pravi poteškoće, Google Maps i tu mogu biti od pomoći. Samo dodirnite ikonu sa tri vertikalne linije (popularni „hamburger“) i odaberite „vaša mjesta“. Tu u opciji „sačuvano“ možete dodati omiljeni restoran ili bar.

Pronađite informacije o ruti samo jednim dodirom

Prvo proverite da li Google Maps imaju vašu radnu i kućnu adresu. Tada samo dodirnite opciju „vožnja“ pri dnu ekrana da biste vidjeli pojedinosti o svojoj ruti.

Preuzmite karte za upotrebu van mreže

Ako vozite kroz udaljena područja gdje možda nećete uvijek imati pristup internetu, Google vam omogućava preuzimanje mapa određenih područja kako biste ih mogli pregledati i van mreže.
Da biste to učinili, potražite područje koje želite da sačuvate. Zatim kliknite na njega i izaberite opciju „preuzimanje“.
Ako ne vidite tu opciju, klikom na pretražite područje, klikom na „hamburger“ izaberite „oflajn mape“ i tamo odaberite onu koju želite da sačuvate.

Dodajte tačku za zaustavljanje svom putovanju

Ponekad putovanje ne uključuje uvek vožnju direktno iz tačke A u tačku B. Možda ćete morati da pokupite prijatelja, zaustaviti se na pumpi ili stati da nešto pojedete. Google Maps vam nude da jednostavno dodate stajalište na svojoj ruti tako što, nakon što započnete putovanje, dodirnete područje gde se prikazuje predviđeno vreme dolaska. Tu zatim pritisnete „traži duž rute“ i željeno mjesto dodate kod vaš „pit stop“.

Rezervišite vožnju

Na nekim tržištima Google je učinio prebacivanje između aplikacije maps i aplikacija kao što su Uber i Lyft mnogo jednostavnijim pa, nakon što upišete adresu odredišta, možete i da pregledate dostupne mogućnosti prevoza među kojima su i aplikacije za naručivanje vožnje.

Podijelite svoju lokaciju s prijateljima

Ponekad možete da dopuste prijatelju ili članu porodice da tačno znaju gdje se nalazite i koliko će vam biti potrebno da stignete. Da biste lakše podijelili svoje procijenjeno vreme dolaska, upotrijebite opciju „dijeljenje napretka putovanja“ u Google kartama.

Dodirnite odjeljak pri dnu ekrana gdje aplikacija pokazuje koliko će trajati do dolaska na odredište. Zatim odaberite „djeljenje napretka putovanja“ i kontakt s kojim želite da podijelite svoju lokaciju dok ne stignete na svoje odredište.

Provjerite da li je u vašem omiljenom restoranu gužva

Google Maps mogu i da prikažu pojedinosti o zanimljivim mjestima, kao što su opisi restorana, recenzije, fotografije i drugo, ali i doba dana kada je na tim lokacijama obično najveća gužva.

Pokažite prijateljima gde se nalazite

Ako se nalazite u prepunom javnom prostoru, teško je opisati vašu preciznu lokaciju. Upravo zato možete da postavite pin na mapi koji možete da podijelite sa prijateljem ili članom porodice.

(b92.net)