Izgleda da nam Instagram, Facebook, Twitter i Snapchat nisu dovoljni. Instagram predstavlja Threads, aplikaciju za razmjenjivanje poruka samo s najbližim prijateljima.

The Verge je o aplikaciji pisao još u avgustu, a osnovna ideja iza nje je brzo dijeljenje tekstualnih poruka, fotografija i videa s ljudima koje imate na listi „najbližih prijatelja“.

Takođe konstantno, pasivno dijeli vašu lokaciju, statuse i druge intimne podatke, što je već izazvalo zabrinutost oko privatnosti korisnika, a neke će bez sumnje navesti da revidiraju popis najbližih prijatelja.

 

Threads ima tri komponente

 

Prva je kamera, koja se odmah otvara kad otvorite aplikaciju. S njom možete snimati fotografije i videa, a nema nikakvih filtera.

Aplikacija nudi prilagodljive prečice do vaših bliskih prijatelja ako aplikaciju primarno koristite za slanje poruka dvjema ili trima osoba. Ikonice s njihovim fotografijama pojaviće se na dnu ekrana, a slanje fotografija i videa jako je brzo.

Druga komponenta su poruke, koje izgledaju kao one s Instagrama, ali ih možete slati samo bliskim prijateljima.

Procjenjuje se da prosječni korisnik ima između 12 i 24 bliska prijatelja na Instagramu, tvrdi Robby Stein koji radi na razvoju Threadsa.

Treća komponenta je status, koji se čini kao najkontroverzniji dio aplikacije. Da biste ga kreirali treba da otkucate nekoliko riječi ili da izaberete neki od već gotovih statusa i na kraju da izaberete koliko će se dugo prikazivati vašim prijateljima.

Možete i izabrati „autostatus“ što znači da će se on sam osvježavati tokom dana. Vaši prijatelji znaće jeste li kod kuće ili na poslu.

Instagram tvrdi da neće spremati konkretne podatke o lokacijama, već samo informacije o „kontekstu“.

Iz kompanije se brane da će status ionako biti vidljiv samo vašim bliskim prijateljima.

„Threads će zatražiti vašu lokaciju, podatke o kretanju, napunjenost baterije i mrežnu vezu s vašeg telefona kako bi odredio koji će kontekst da dijeli. Npr. autostatus će možda koristiti vašu tačnu lokaciju kako bi s prijateljima podijelio da ste u kafiću. Može primijetiti da ste na biciklu i promijeniti se u ‘U pokretu’.

Prije nego što ga pokrenete, upozoriće vas na sve informacije koje su potrebne i moraćete da se složite s tim. Autostatus neće dijeliti tačnu lokaciju i nećemo ih spremati na server, informacije ostaju samo na vašem uređaju neko vrijeme, a obrisaće se kad deinstalirate Threads“, tvrde iz Instagrama.

Važno je napomenuti da i druge aplikacije koje već koristite, poput Snapchata, u osnovi od vas traže iste informacije.

(index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.