Prvog vikenda prikazivanja film Džoker (Joker) podigao je puno prašine, a strani mediji pišu o gledaocima koji su izašli iz kina jer ih je film previše uznemirio. U petak je film samo u Americi zaradio 39,9 miliona dolara, a procjenjuje se da će do kraja vikenda zaraditi 92 miliona.

Nekima je mračna i nasilna priča u kojoj Joaquin Phoenix utjelovljuje klauna Arthura Flecka, koji kasnije postaje Batmanov neprijatelj, ipak bila malo preteška.

„Upravo sam izašao s prikazivanja Džokera. Bilo je prestrašno s obzirom na sve što se događa oko nas, mislim da film glamurizuje oružje i mentalne probleme“, napisao je jedan gledalac.

„Upravo sam izašao s Džokera. Nisam bio tako uplašen u kinu već neko vrijeme. Je*ote, čovječe“, dodao je drugi.

Treći je napisao: „Nikad nisam napustio bioskop u toku prikazivanja, ali s Džokerom sam bio jako blizu. Nakon sat vremena bih otišao, ali mi žena nije dala. Nemojte, ljudi“.

Komentari gledalaca na film Džoker
Komentari gledalaca na film Džoker

„Nisam godinama otišao s filma, nikad se nisam osjećao kao sada kada izlazim s Džokera“, dopisao je četvrti.

 

Film Džoker ističe implikacije nasilja u stvarnom svijetu

 

Phoenix i redatelj Todd Phillips u intervjuima su branili film, izjavivši da vjeruju publici da zna razliku između dobra i zla. Phillips je dodao da je iznenađen reakcijama na Džokera jer je poduzeo mjere kako bi istaknuo „implikacije nasilja u stvarnom svijetu“, što se u filmovima i crtićima inače ne radi.

Tokom njujorškog filmskog festivala 48-godišnji redatelj izjavio je da njegovi prikazi nasilja imaju odmak od glorifikacije koja se može vidjeti u drugim filmovima.

Iako je američka policija bila na oprezu, za sada je prikazivanje Džokera prošlo bez većih incidenata. Jedan je muškarac u New Yorku pljeskao svaki put kad bi Joker nekog ubio, a svjedoci su izjavili da je prije početka projekcije u svoj veliki sok sasuo flašu tequile.

„Sranje, ovo je bilo strašno, poput 4D iskustva“, napisao je na Twitteru jedan svjedok.

(Index)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.