Pojavile su se neke informacije da je Intel nedavno hakovan i da su mu ukradene i objavljene povjerljive podatke na internetu teške oko 20 GB. To je u početku otkrio softverski inženjer po imenu Till Kottmann koji je poslao fajlove od anonimnog hakera.

Propuste je potvrdio ZDNet koji je uspio potvrditi da su podaci vjerodostojni, zahvaljujući pomoći sigurnosnih istraživača. Kažu da fajlovi koje su procurile sadrže Intelovo intelektualno vlasništvo u pogledu internih dazajna različitih skupova čipova, uključujući tehničke specifikacije, vodiče za proizvode i priručnike za Intelove proizvode koji potiču iz 2016. godine.

Dobra vijest je da ovaj hak ne utječe na Intelove kupce ili zaposlene, pa se čini da je više riječ o krađi Intelovih podataka o proizvodu, a ne pokušaju kršenja podataka o kupcima. Međutim, loša vijest je da se sugeriše da bi zbog BIOS koda koji je procurio hakeri mogli da ga iskoriste za reverzni inižinjering ili kako bi njime manipulisali na način koji bi mogao uticati na trenutne ili čak buduće Intelove proizvode.

Intel je od tada objavio izjavu u kojoj negira da je hakovan, ali priznaju da su možda neki od njihovih podataka bili podijeljeni. „Istražujemo ovu situaciju. Čini se da informacije dolaze iz Intelovog centra za resurse i dizajn koji hostuje informacije koje će koristiti naši kupci, partneri i druge vanjske strane koje su se registrovale za pristup. Vjerujemo da je pojedinac s pristupom preuzeo i dijelio te podatke“.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.