Intel N250 Twin Lake procesor je primijećen i ima samo četiri E-jezgra sa četiri niti u paketu niske potrošnje

 

Intel N250 Twin Lake bio trebalo da bude procesor sa malom potrošnjom električne energije, predviđenom između 6W i 12W koristeći skromna Gracemont jezgra (E-Core).

Intelova linija Pentium i Celeron CPU-a je služila tržištu male energije sasvim adekvatno, ali Team Blue je na kraju odlučio da ih ukine i predstavi Alder-Lake N seriju, posebno Intel N100, koji je doživio masovno usvajanje u laptopima i mini-PC-ovima.

Da bi prešao na sledeću generaciju, čini se da je Intel odlučio da osveži liniju, sa novim energetski efikasnim CPU-ima ispod 12W barijere koji su objavljeni u okviru porodice „Twin Lake“, što je otkriveno u istraživanju podataka koje je uradio InstLaX64.

Prema informacijama koje su se pojavile, jedan od procesora u seriji Twin Lake navodno će se zvati Intel N250. Očekuje se da će CPU imati 4-jezgarnu i 4-nitnu konfiguraciju, slično kao što dolazi njegov prethodnik starije generacije, Intel N100.

Procesor će imati osnovni takt od 1,2 GHz i neće podržavati hiper-threading uopšte jer se kaže da će linija Twin Lake-a dolaziti sa Gracemont E-jezgrama, slično onim sa kojima je bila opremljena originalna Alder-Lake serija. N250 takođe podržava povećanje takta od 200 MHz u odnosu na N200 koji je Alder Lake-N čip.

Spekuliše se da bi rok objavljivanja novog procesora mogao biti u drugoj polovini 2024. godine, ali će biti ograničen na OEM proizvođače u obliku Chromebook-a i drugih uređaja male potrošnje.

N250 bi takođe mogao biti posebno dobar za mini računare početnog nivoa, s obzirom na njegove superefikasne zahtjeve za napajanjem.

Ukratko, vjerovatno nećete moći sami da kupite novi procesor, ali ćete ga vjerovatno dobiti u jeftinijem i slabijem laptopu.