Astronomi su otkrili planetu veličine Zemlje koja kruži oko ultrahladne zvijezde crvenog patuljka slične veličine kao Jupiter

 

Planeta veličine Zemlje otkrivena je projektom Search for useable Planets Eclipsing Ultra-cool Stars (Spekulus) koji se nalazi u opservatoriji Paranal u pustinji Atacama u sjevernom Čileu.

Cilj misije (koja je nazvana po popularnom belgijskom keksu zvanom „Speculoos“) je korišćenje infracrvenih posmatranja za otkrivanje kamenih egzoplaneta oko obližnjih ultrahladnih zvijezda poput crvenih patuljaka i takozvanih „neuspjelih zvijezda“ ili smeđih patuljaka.

Crveni patuljak, koji se nalazi na oko 55 svjetlosnih godina od nas, 100 puta je manje svijetao od Sunca i pokazuje upola nižu temperaturu od naše zvijezde.

Stjenoviti svijet na toj planeti nazvanoj Spekulus 3b, udaljen je 55 svjetlosnih godina od Zemlje i otkriven je dok se kretao ispred svoje zvijezde domaćina, ultra-hladnog crvenog patuljka koji je duplo manje topliji od Sunca i 100 puta manje sjajan, prenosi portal „Spejs“.

Novootkrivena planeta opisana kao „praktično iste veličine kao Zemlja“, koja se okrene oko crvenog patuljka svakih 17 sati, čineći godinu na planeti kraćom od jednog zemaljskog dana.
Ali dok su godine na Spekulusu-3b kratke, danima i noćima nema kraja.

„Vjerujemo da se planeta rotira sinhrono, tako da je ista strana, koja se zove dnevna strana, uvijek okrenuta ka zvijezdi, baš kao što je i Mjesec prema Zemlji. S druge strane, noćna strana je zarobljena u beskrajnoj tami“, rekao je Mišel Gijon, astronom sa Univerziteta u Liježu u Belgiji i glavni autor studije.

Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvezde, nakon detekcije sedam stenovitih svetova oko Trapista-1, još jedne hladne crvene patuljaste zvezde udaljene 40 svetlosnih godina od Zemlje.