Intelova NUC serija računara su super kompaktna, nadogradiva, pa čak i snažna — ali sada se ukidaju

 

Intel zaustavlja direktna ulaganja u NUC seriju računara, ali podstiče poslovne partnere da nastave njihov dalji razvoj. ServeTheHome je prvi izvijestio da Intel više neće proizvoditi računare malog formata.

Podsjetimo, Intel je 2013. godine predstavio seriju računara NUC, zasnovanu na Sandy Bridge generaciji Celeron procesora. U narednih deset godina, mali računar kompanije Intel je dobijao sve moćnije komponente koje su ga činile pogodnim za ozbiljne igre.

Posebnost NUC serije je bila u tome što je kupac iz kutije dobio samo kućište, matičnu ploču i procesor. Morao je sam da brine o memoriji i prostoru podataka i eventualno grafikama. Uz ove barebone performanse, Intel je ponudio i kompletna rješenja. Iako je cilj NUC serije bio da ima što manje kućište, partneri kao što su HP i Dell nude i veća kućišta.

 

Intelov dar IT odjelima i entuzaistima

 

Intelov NUC je u osnovi bio dar kompanije IT odjelima i entuzijastima koji su željeli male, tihe i snažne računare koji se mogu sklopiti. NUC-ovi bi mogli biti unaprijed konfigurisani za slučajeve poslovne upotrebe u kancelariji ili čak da korisnici mogu da ih sami izgrade.

Intel je također napravio „Extreme“ NUC-ove koji se mogu pretvoriti u platforme za igranje, s modelima poput „Beast Canyon“ NUC 11 koji čak primaju grafičke kartice pune veličine. Intel je proširio NUC Extreme kućište sa osam litara na 13,9 — gurajući kompaktni računar u fleksibilnije teritorije radnih stanica i podržavajući Nvidijine behemotske RTX 40-serije kartice.

"Beast Canyon" NUC 11
Intel Beast Canyon NUC 11

Intel je NUC-u dao dobronamjernu „zelenu“ svrhu tako da kasnije možete nadograditi glavnu „Element“ ploču, koja je u osnovi matična ploča računara koja drži procesor, I/O i druge komponente. Intel se hvalio da je Element ploča ključna za nadogradnju NUC-a i da bi se mogla zamijeniti za podršku procesora novije generacije i bilo koje nove računarske tehnologije. Ali s ukidanjem NUC-a, čini se da se to vjerojatno neće dogoditi.

 

Dobar dizajn ali loša dostupnost

 

Problem s Intelovim NUC računarima nije bio u njihovom dizajnu. Problem je bio u tome što je Intel ove stvari učinio teškima da se kupe. Često biste morali pronaći preprodavače, mnogi koji posluju između preduzeća, i morali biste biti spremni da potrošite u početnom rasponu od preko 1000 dolara za gotovo golu jedinicu.

Intel je odmah objavio informaciju da uprkos odustajanju od daljeg razvoja, sarađuje sa partnerima kako bi osigurali nesmetanu tranziciju i ispunjavanje svih postojećih obaveza. To svakako uključuje stalnu podršku za NUC proizvode koji su trenutno na tržištu.

Takođe su istakli da odluka ne utiče na ostatak poslovanja Intel Client Computing Group (CCG) i Netvork and Edge Computing (NEX).

Jedan od razloga odustajanja od NUC serije svakako leži u činjenici da su one zamišljene kao osnova koju korisnici mogu nadograditi po sopstvenoj želji. Međutim, u posljednjih par generacija pokazalo se da interesovanje kupaca slabi i da su sve više zainteresovani za kupovinu gotovih rješenja. ASRock, Gigabyte, Zotac i drugi odavno imaju spremne odgovore na Intelov NUC.

(IT mixer)