Intel je predstavio desetu generaciju desktop procesora, pri čemu je Core i9-10900K predvodnik nove linije

 

Za oko 500 dolara, dobićete 10-jezgreni procesor koji može dosegnuti i do 5,3 GHz, s baznom brzinom od 3,7 GHz. To je pravi Intel procesor desete generacije, za razliku od zbunjujuće imenovanih X-serija procesora, koje je Intel pokrenuo prošle jeseni.

Ako niste spremni potrošiti toliko novaca na novi procesor ima i puno jeftinijih opcija. I7-10700 izgleda vrlo dobro. Brzina koju ima naći ćete i na i9 čipovima, a njegova otključana varijanta može biti pristojno overclockabilna, pa samim time postaje i ekonomski isplativa varijanta.

Ovog puta svaki Core CPU nudi i poznatu Intelovu karakteristiku “hyperthreading”-a. Čak je i najslabiji i3 modeli imaju, za bolju podršku kod izvršavanja višestrukih zadataka.

U ovom trenutku, Intel mora poraditi na marketingu sa svojim novim procesorima, kako bi se takmičio o s odličnim AMD-ovim Ryzen 3000 čipovima. Naročito s 12-jezgrenim Ryzen 9 3900X procesorom koji se prodaje po cijeni od oko 499 USD.

 

Thermal Velocity Boost

 

Dok AMD gura više jezgara i bolju djelotvornost, napravljenu na modernoj 7nm arhitekturi, Intel je još uvijek zapeo na 14 nm tehnologiji s ovim “Comet Lake” procesorima. Jedino što Intelu preostaje je oslanjanje na veće brzine takta.

Već ranije je bilo riječi da će Intelovi nadolazeći procesori 10. generacije, H serije dosegnuti i 5.3GHz. Zato ta brzina i na desktop varijanti nije previše iznenađujuća.

Intel zna da ima prednost u brzini takta, i to želi istakaći gdje god je to moguće. Na primjer, ažurirana karakteristika Turbo Boost Max 3.0 identifikovaće dva najbrža jezgra na vašem procesoru i omogućiti im da se nose s najvećim opterećenjem.

Tu je i “Thermal Velocity Boost”, način da i9 procesori postignu malo veću brzinu kada su radne temperature ispod 70 celzijuma. To je razlog kako Intel doseže rekordne vrijednosti od 5.3 GHz na jednom jezgru. Samim tim će da pruži i nešto veće brzine u svim jezgrima.

Prema Intelovim navodima i9-10900K je oko 10% brži od prošlogodišnjih 9900K u PUBG-u, i 63% brži od tri godine starog i7-7700K (zapamtite, i9 čipovi tada nisu postojali).

Novi procesor je takođe oko 18% brži pri 4K uređivanju videa od prethodnih procesora 9. generacije i 35% brži od 7700K.

(PCChip)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.