Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivaće se prilikom pretraga poput „Covid i ibuprofen“ ili „Covid-19 je biološko oružje“, ali i kod pretraga poput „je li tornado pogodio Los Angeles“

YouTube, videoservis u vlasništvu Google-a, u utorak je objavio kako će u Sjedinjenim Državama, u pokušaju borbe protiv dezinformacija na toj platformi u vrijeme koronavirusa, krenuti s prikazivanjem tekstova i poveznica trećih strana sa provjerenim činjenicama.

Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivaće se prilikom pretraga poput „covid i ibuprofen“ ili „covid-19 je biološko oružje“, ali i kod pretraga poput „je li tornado pogodio Los Angeles“.

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera sve su pod većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija vezanih za pandemiju koronavirusa, od lažnih lijekova do teorija zavjere.

YouTube je na svom blogu objavio kako u njegovoj mreži provjere činjenica učestvuje nekoliko desetaka američkih izdavača i medija, poput FactCheck.org, PolitiFact i Washington Post Fact Checkera. Nije otkrivena cjelokupna lista saradnika.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem poveznica na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga odsad pojavljivati poveznice s provjerenim činjenicama te je najavio da će trebati „neko vrijeme“ da se sistem uhoda.

(24sata.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.