“Globalni filmski festival: We Are One“ održaće se od 29. juna do 7. jula na YouTube.com/WeAreOne

 

Tribeca Enterprises i YouTube 29. juna pokreću „Globalni filmski festival: We Are One“ (We Are One: A Global Film Festival).

To je jedinstven događaj koji će na YouTube-u okupiti globalnu zajednicu umjetnika, kako bi se publici besplatno predstavili filmovi iz raznih dijelova svijeta.

Realizacija ovog projekta započela je nakon što je pandemija koronavirusa prekinula brojne međunarodne događaje, a filmska je industrija u potpunosti zaustavljena, piše BBC.

Desetodnevna digitalna manifestacija pomoći će Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i lokalnim humanitarnim organizacijama u svim dijelovima svijeta u prikupljanju sredstava u borbi protiv COVID-19.

Biće prikazani filmovi po izboru dvadeset filmskih festivala iz cijelog svijeta. Među njima su BFI London Film Festival, Jerusalem Film Festival, Mumbai Film Festival. Pored njih biće i Marrakech International Film Festival, Sundance Film Festival i Tribeca Film Festival.

Na taj će se način publici omogućiti pristup filmskim pričama iz svih dijelova svijeta, a filmskim autorima pristup globalnoj filmskoj publici.

Njujorški Filmski festival Tribeca, među čijim su osnivačima Robert De Niro i Jane Rosenthal udružili su snage s velikim streaming kompanijama da bi se ovaj događaj mogao emitovati putem interneta, nakon što je donesena odluka da se svi filmski događaji odgode.

Često govorimo da filmovi imaju jedinstvenu moć kada su u pitanju inspiracija, zbližavanje ljudi i brisanje granica i na taj način doprinose globalnom oporavku, rekla je Rosenthal.

A to je ono što cijelome svijetu treba odmah – oporavak.

Besplatno će se omogućiti gledanje dugometražnih i kratkih filmova, dokumentaraca, komedija, slušanje muzike, kao i razgovori nakon projekcija. Raspored programa biće dostupan nekoliko dana prije početka emitiranja piše.

„Globalni filmski festival: We Are One“ održaće se od 29. juna do 7. jula na YouTube.com/WeAreOne.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.