Nova Intel Xeon 6 serija nosi kodni naziv Sierra Forrest

 

Intel je zvanično predstavio svoju najnoviju liniju serverskih procesora, Xeon 6 seriju, dizajniranu da revolucioniše efikasnost data centra. Serija 6700E, kodnog naziva Sierra Forrest, fokusira se na maksimiziranje broja jezgara unutar jednog soketa, postižući impresivnih 144 jezgra po procesoru.

 

Sierra Forrest: Duboko zaronjavanje u efikasnost

 

Sierra Forrest linija počinje sa Xeon 6 6710E, sa 64 efikasna jezgra (E-jezgra) koja rade na osnovnoj frekvenciji od 2,4 GHz i 3,2 GHz turbo boost za sve jezgre. Serija se proširuje modelima koji nude 96, 112, 128 i na kraju, 144 jezgra u vrhunskim modelima.

  • Xeon 6 6766E: Opremljen sa 144 E-jezgra, 250W TDP, 1,9GHz baznom frekvencijom i 2,7GHz turbo za sve jezgre.
  • Xeon 6 6780E: Takođe sa 144 E-jezgra, ali sa većim TDP-om od 330W, što omogućava 2,2GHz bazu i 3,0GHz turbo za sve jezgre.

Oba vrhunska modela dolaze sa značajnim L3 keš memorijom od 108MB, dok ostali modeli u seriji imaju 96MB. Dodatno, svi Xeon 6 E-core procesori su opremljeni sa 88 PCIe 5.0 traka (PCIe 5.0 lanes), osiguravajući robusnu povezanost i protok podataka.

 

Porast efikasnosti: smanjenje rekova i potrošnje energije

Intel naglašava da će radna opterećenja koja imaju koristi od brojnih jezgara, a ne visokih pojedinačnih brzina jezgara, imati značajne prednosti sa Xeon 6 serijom. Data centar koji koristi starije procesore može potencijalno smanjiti serverske police do 3 puta. Na primjer, postavka sa 200 stalaka može se smanjiti na 66 rekova.

Poboljšanja performansi su podjednako značajna. Performanse na nivou rack-a mogu se povećati do 4,2 puta, dok se efikasnost potrošnje energije (performanse po vatu) poboljšava do 2,6 puta u poređenju sa Intelovim starijim modelima. U odnosu na trenutnu konkurenciju, Intel tvrdi da Xeon 6 sa E-jezgrima nudi 1,3 puta bolje performanse po vatu.

 

Granite Rapids: vrhunske performanse za intenzivna radna opterećenja

Za zahtjevne računske zadatke kao što su AI i kompjuterski vid, Intelova nadolazeća serija Granite Rapids će integrisati jezgra snažnijih performansi (P-jezgra). Zakazano za izdavanje u trećem kvartalu, od ovih procesora se očekuje da isporuče vrhunske performanse za intenzivna radna opterećenja.

 

Nadolazeći Gaudi 3 AI Accelerator

Pored Xeon 6 procesora, Intel je najavio da je Gaudi 3 AI akcelerator na putu za opštu dostupnost u trećem kvartalu. Ovaj napredak obećava da će dodatno ojačati Intelovu poziciju na tržištu AI i mašinskog učenja.

 

Zaključak

Intelova serija Xeon 6 sa do 144 E-jezgra predstavlja značajan skok u tehnologiji serverskih procesora, naglašavajući efikasnost i veliki broj jezgara radi optimizacije operacija data centra. Pratite IT mixer novosti za još ažuriranja dok Intel nastavlja sa inovacijama sa svojom serijom Granite Rapids i Gaudi 3 AI akceleratorom.