Intelovo uvođenje Arc A750E i Arc A580E grafičkih jedinica u Linux drajver signalizira ekspanziju na ugrađeno tržište sa svojom Alchemist GPU arhitekturom. Ovaj razvoj dolazi od Intelove poslovne grupe NEX, koja se, čini se, sprema da lansira proizvode u okviru linija Bartlett Lake-S i Alchemist-E. Iako je prošlo više od godinu dana od debija Alchemist GPU arhitekture, i sa očekivanim lansiranjem Battlemage GPU arhitekture do kraja 2024. godine, Intelovi Alchemist GPU-ovi su daleko od povlačenja. Dodavanje Alchemist arhitekture u ugrađeni sektor sugerira strateški potez za diverzifikaciju područja primjene za ove GPU-ove.

Intel Arc a750e

Ažuriranje Linux drajvera uključuje uvođenje dva nova PCI ID-a: „0X56BE“ i „0X56BF“, koji odgovaraju modelima Arc A750E i Arc A580E. Ova informacija, koju je otkrio Phoronix, ukazuje na jasan pravac ka ugrađivanju GPU-ova baziranih na Alchemist-u u širi spektar uređaja.

a380e

Daljnji uvidi sa sajtova ADLINK i Advantech potvrđuju planove za liniju proizvoda Alchemist-E, sugerišući da to nisu proizvodi za potrošače iz Intelove CCG (Client Computing Group) već specijalizovane ponude poslovne jedinice NEX. Ovi ugrađeni GPU-ovi će vjerovatno dijeliti osnovne karakteristike sa svojim kolegama potrošačima, sa potencijalnim varijacijama u funkcionalnosti i produženim garantnim rokom, karakterističnim za proizvode dizajnirane za ugrađene aplikacije.

a380e_adlink