Vaš IPhone 11 prati lokaciju i ako onemogućite Locatio Service a Apple objašnjava zašto ne treba da brinete

 

Otkriće da iPhone 11 stalno provjerava (prati) vašu lokaciju, čak i ako ste onemogućili Location Services, privuklo je mnogo pažnje u javnosti i ovako već dovoljno ubjeđenoj da se od „pametne“ tehnologije sve teže sakriti.

Da li to znači da Apple sada prati svaki vaš korak? Nije baš tako, čini se.

Kompanija Apple je u izjavi za medije navela da njeni noviji iPhone uređaji moraju da vrše konstantne provjere lokacije kako bi legalno mogli da koriste svoje ultra-širokopojasne čipove (ultra wideband chips, UWB).

Pročitajte još: Kačite se na besplatan Wi-Fi? Morate biti oprezni!

Kako navode, „međunarodni regulatorni zahtjevi“ prisiljavaju Apple da isključi UWB na određenim mjestima i provjera lokacije je neophodna da bi se to učinilo, a da bi tehnologija ipak mogla da bude dostupna korisnicima većinu vremena.

Ta kompanija je naglasila i da se provjere povezane sa UWB-om rade „u potpunosti na uređaju“, kao i da Apple ne prikuplja podatke o lokaciji.

Iako tvrdnja da podatak o lokaciji ne napušta iPhone sugeriše da nema razloga za zabrinutost, odgovor kompanije Apple ipak izaziva zabrinutost ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što korisnici nisu unapred obavješteni o tome da se ovakve provjere vrše niti čemu služe.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.