Prema glasinama, Apple-ov iPhone 12 će predstaviti podršku za 5G. U novom izvještaju DigiTimes-a (paywall), izdanje tvrdi da se očekuje da Appleov partner TSMC ovog mjeseca započne proizvodnju A14 čipseta, što pretpostavljamo da nije previše iznenađujuće, ali ono što je zanimljivo je tvrdnja da će TSMC takođe biti čineći Qualcomm-ov X60 modem koji će pronaći svoj put u iPhone 12.

Pa zašto je to zanimljivo? To je zato što se prema prethodnim glasinama široko vjerovalo i očekivalo da će Apple zapravo koristiti X55 modem. X60 je zapravo najavljen ranije ove godine, a vjeruje se da će telefoni koji iskorištavaju prednost novijeg modema biti predstavljeni tek 2021. godine, tako da je zanimljivo i pomalo škakljivo da bi Apple ove godine mogao biti prvi koji će ih koristiti.

X50 je prvi 5G modem Qualcomm-a i njegovo ograničenje je bilo to što se mogao spojiti samo na mmWave mrežu ili na mrežu ispod 6GHz. Njegov nasljednik, X55, mogao se povezati s obe mreže, ali ne istovremeno. S druge strane, X60 se može povezati na obe mreže i objediniti obe mreže, što znači da bi u teoriji mogao kombinovati tokove podataka s različitih frekvencija koje bi zauzvrat nudile veće brzine.

X60 je također izgrađen na 5nm procesu što znači da ne može samo više odrađivati posla u odnosu na X50 ili X55, već će biti i energetski efikasniji, što je važno jer 5G bi bez sumnje ima uticaja na vijek trajanja baterije. Ali pošto su ovo još uvijek glasine, ne treba ih uzimati preozbiljno do zvanične objave.

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.