Iako ni iPhone 12 još nije izašao na tržište, na internetu su počele kružiti zanimljive informacije vezane za iPhone 13

 

Na internetu su navodno ”procurile” informacije o iPhone 13 – prototip modela Apple-ovog pametnog telefona.

Zahvaljujući tanjim okvirima, ekran 5,4-inčnog modela povećaće se i na 5,5 inča u istoj šasiji, a Lightning port će napokon zamijeniti USB-C (što je dosad za Apple bio veliki NE).

U potpunosti će se ukloniti ”notch” koji je po mnogim mišljenjima više smetao nego što je pomagao. Ugledna japanska stranica Macotakara iskoristivši svoje izvore prikazala je 3D model prototipa iPhone 13, a to možete pogledati u video ispod.

 

iPhone 13 bez notch-a a selfie kameru biće smještena ispod ekrana

 

Prva i najvidljivija promjena koju bi trebala donijeti trinaesta iteracija iPhonea ogleda se u tome da iPhone 13 neće više imati ”notch” ili ”zubić”.

Jedno od najupečatljivijih obilježja iPhonea X (obilježje koje i danas vidimo na novim iPhone telefonima) bio je takozvani ”notch” odnosno ”usjek” na vrhu ekrana. U njemu se nalazila i nalazi se i danas selfie kamera. Ono što se moglo primijetiti da se korisnicima taj ”notch” baš i nije svidio. Apple je toga postao svjestan pa je kod svog iPhone-a 13 odlučio da promijeni koncept i izgled, a jedna od tih promjena odnosit će se i na uklanjanje ”notcha”.

Umjesto njega, cijelu prednju stranu iPhonea 13 prekrivaće površina ekrana. Selfie kamera trebala bi biti smještena ispod ekrana, što je novi koncept kojeg još nismo imali prilike vidjeti kod pametnih telefona. Neka šuškanja govore čak i o tome da bi Apple na svoj iPhone 13 mogao implementisati dvije selfie kamere, od kojih bi jedna trebala biti smještena na donjoj strani ekrana.

Selfie kamere smještene ispod ekrana novi je koncept kojeg neki od proizvođača tek trebaju da implementiraju na svoje pametne telefone. Ono što iznenađuje jest to što je Apple tako brzo prihvatio ovaj novi koncept. Ako bi iPhone 13 na sebi imao selfie kamere osmišljene na takav način, to bi svakako bilo iznenađenje, ali i mamac za potencijalne kupce.

 

Face ID bi mogao isto da dođe ispod ekrana

 

Jedno od glavnih obilježja iPhone pametnih telefona jeste njihova mogućnost otključavanja uređaja korišćenjem tehnologije za prepoznavanje lica ili Face ID. Sve je izglednije da se Apple neće i ne želi riješiti Face ID-a. Zato se postavlja logično pitanje na koji način bi se ta tehnologija mogla primijeniti ako bi selfie kamera bila ispod ekrana?

Neki stručnjaci pretpostavljaju da će Apple na svojim pametnim telefonima i dalje implementirati ovu tehnologiju. Mnogi stručnjaci misle da će Apple sa iPhone-om 13 primijeniti čitač otisaka prstiju koji će biti smješten ispod ekrana.

 

Umjesto Lightning utora, iPhone 13 mogao bi da ima USB-C

 

Ono o čemu se šuška jeste to da bi iPhone 13 mogao biti prvi iPhone u povijesti koji bi dolazio sa, sada već standardnim, USB-C utorom. Ako bi se to pokazalo kao istina, to bi značilo da bi sa iPhoneon 13 Apple odustao od Lightning utora koji je dosad bio sastavna komponenta iPhone pametnih telefona.

Mogućnost implementacije USB-C utora značilo bi i to da su vijesti i ”šuškanja” o tome da bi iPhone 13 mogao biti prvi iPhone u istoriji koji na sebi ne bi imao nikakav utor, pogrešne. Naime, prije nekoliko sedmica na internetu su osvanule vijesti koje su govorile o tome da Apple priprema svoj novi iPhone bez bilo kakvih utora.

Prosser je objavio novo ažuriranje ponavljajući svoje stajalište da će se iPhone 13 razlikovati u odnosu na za kućište Macotakara. Prosser vjeruje da Apple neće prebaciti iPhone 13 na USB-C već će napraviti model koji se potpuno oslanja na bežično punjenje i pametni konektor za povezivanje dodataka treće strane. Ovo stvara veliku razliku između dva istaknuta izvora. Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu.

 

iPhone 13 sa peterostrukom zadnjom kamerom?

 

Još jedno ”curenje” informacija, koje je više ”šuškanje” i nagađanje, nego što je ”curenje”, odnosi se na stražnje kamere.

Prema fotografijama i objavama od strane izvora bliskih Apple-u, moglo se saznati da bi Apple-ov pametni telefon iz 2021. godine pozadi trebalo da ima modul sa četiri ili čak pet kamera.

Te kamere bi i dalje trebale biti spremljene u četverougaoni modul, ali na malo drugačiji način nego što smo to imali prilike vidjeti kod iPhone 11 serije.

(Forbes)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.