Na ovogodišnjen iPhone Photography Awards takmičenju pored dobitnika glavne nagrade, Ivana Silve, i tri najbolja fotografa godine, nagrade u dodatnih 14 kategorija dodijeljene su učesnicima iz cijelog svijeta

 

Šesnaesto izdanje iPhone Photography Awards (IPPAWARDS) takmičenja nije samo dokaz umijeća fotografa, već pokazuje koliko je daleko stigao telefon s kamerom otkako je iPhone prvi put izašao na tržište 2007. godine.

Pobjednici su birani između hiljada prijava u 14 kategorija, uključujući putovanja, stil života, arhitekturu, prirodu i životinje. Prevladavajuća tema ove godine, prema riječima organizatora, bila je „moć fotografije da uhvati snagu i veselje u očekivanju onoga što dolazi“.

Ovogodišnji dobitnik glavne nagrade je Ivan Silva iz Meksika, koji je proglašen za iPhone fotografa godine za fotografiju „Heroj. Na fotografiji mali dječak u fudbalskom dresu Mesija skače od sreće. Fotografija je snimljena na iPhone 12 Pro.

Prvu mjesto na izboru za fotografa godine dobio je Thea Mihu iz Njemačke koja prikazuje proizvodnju sojinog umaka u Vijetnamu, zabilježenog sa iPhone 12 Pro Max. To je još jedna potvrda da za dobru fotografiju nije potrebno imati najnoviji model mobilnog telefona.

Drugu nagradu za fotografa godine osvojio je Saša Borozan iz Bosne i Hercegovine. Njegova fotografija nazvana je „Kroćenje valova“ , koja je snimljena sa iPhone 13 Pro. Urađena je u crno-bijeloj tehnici i prikazuje dječaka koji se bori s valovima i užetom za privezivanje brodica.

Treće mjesto za fotografa godine osvojio je Derek Hager iz SAD sa fotografijom „Tucson Morning“ , koja je snimljena sa na iPhone X.

Osim ovih glavnih nagrada, proglašeni su i autori najboljih fotografija u pojedinim kategorijama. Sve radove možete pogledati na web stranici takmičenja. Za korisnike iPhone-a koji žele da  pokažu svoja stvaralačka djela već su otvorene prijave za novo izdanje iPhone Photography Awards za 2024. godinu.

(IT mixer)