Britanski „Iron Man“ šefovima britanske vojske demonstrirao mogućnosti futurističkog mlaznog odijela koje može omogućiti vojnicima da lete iznad ratnih područja brzinama od oko 130 kilometara na čas

 

Britanskom vojnom vrhu futurističko JET odijelo je lično predstavio takozvani „stvarni Iron Man“, Richard Browning, osnivač kompanije Gravity Industries, na vojnoj konferenciji koja je održana na međunarodnom aerodromu Farnborough.

Iz kompanije Gravity Industries ističu da je ta leteća mašina prva te vrste u svijetu. Pokreće se sa pet mlaznih turbina i letača podiže na maksimalnih 3650 metara nadmorske visine.

Prema riječima potparola britanske vojske, demonstracija leta odijelom trebalo je da pokaže potencijal tog odijela za upotrebu od strane britanskih vojnika.

Na zadivljujući način su pokazani inovacija i tehnološki napredak, poručio je vojni potparol.

Browning je let započeo uzlijetanjem s poklopca motora jednog od vojnih vozila i krova jednog vojnog kamiona, a tokom demonstracije sletio je i na balkon gdje su se nalazili vojni predstavnici. Mnogi od prisutnih su iskoristili priliku da snime fotografiju sada poznatog kao „Jet Iron Man-a“ u akciji.

Ipak, nije to prvi put da britanski „Iron Man“ koristi svoje futurističko odijelo da bi impresionirao pripadnike britanskih vojnih snaga. Ranije ove godine demonstrirao je potencijal korišćenja vlastitog letećeg odijela na moru, u sklopu vježbi upada i ukrcavanja na brod.

Isto je tako, 2019. godine obletio britanski ratni brod HMS Queen Elizabeth usred tromjesečnih pomorskih vojnih vježbi održanih u američkoj saveznoj državi Maryland.

(Daily Mail)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.