Jedan od najvećih strahova vlasnika električnih vozila je potreba za zamjenom baterije automobila. Takav kvar može biti izuzetno skup, sa cijenama koje se kreću od nekoliko hiljada evra za najjeftinije modele do nekoliko desetina hiljada za najskuplje.

Iako je baterija najskuplja komponenta u električnom vozilu, nova studija pokazuje da ovo ne bi trebalo biti razlog za brigu ako je automobil proizveden nakon 2015. godine.

Kompanija Recurrent Auto analizirala je preko 20.000 korištenih električnih vozila i otkrila da je u prosjeku samo 2,5 odsto vozila imalo zamijenjene baterije. Ovaj procenat zavisi od godine proizvodnje vozila, a studija je pokazala da što je vozilo starije, to je veća vjerovatnoća da će biti potrebna zamjena baterije.

Kako električni automobili stare, zamjena baterija postaje sve češća. Starija studija Recurrenta, sprovedena prije nekoliko godina, pokazala je da je 1,5 odsto električnih vozila imalo zamijenjene baterije, što ukazuje na porast tog broja.

carVertical banner - sponsored

Prema novoj studiji, stope zamjene baterija za vozila proizvedena prije 2015. godine iznose čak 13 odsto, dok za vozila proizvedena od 2016. godine pa nadalje taj procenat pada na jedan odsto ili manje.

Najstarija električna vozila u studiji bila su iz 2011. godine, a oko trećine tih automobila već je trebalo novu bateriju. Ovo je rezultat kombinacije nekoliko faktora, a ne samo starosti vozila.

Ranije generacije baterija koristile su različite hemikalije i imale lošije sisteme upravljanja toplotom, što je uticalo na njihovu izdržljivost.

Neka starija električna vozila imala su baterije koje su se hladile vazduhom, bez adekvatnog upravljanja toplotom, što je dodatno ubrzavalo njihovu degradaciju. Nasuprot tome, baterije u novijim električnim vozilima imaju poboljšane hemijske sastave i efikasnije sisteme upravljanja toplotom, što im omogućava duži vijek trajanja i bolju otpornost na česta brza punjenja.

(Auotklub.hr)