Očekuje se da će prvi kompletirani testni električni automobili iz Bugarske napustiti fabriku do kraja sljedeće godine, a kad kreće masovna serijska proizvodnja saznaćete u tekstu

 

Kod naših istočnih susjeda svi sa nestrpljenje čekaju da stigne prvi električni automobil iz Bugarske. Izgradnja fabrike električnih automobila u Loveču, koju je prije godinu dana dogovorio tadašnji ministar privrede Kiril Petkov sa investitorom, praktično je već počela.

Ovo je za Bugarski nacionalni radio (BNR) potvrdio izvršni direktor kompanije „NEXT e GO – Bugarska“, arhitekta Lubomir Stanislavov. Očekuje se da će prvi kompletirani testni automobili napustiti fabriku do kraja sljedeće godine.

Planirano je da posao u fabrici dobije nešto više od 1.000, a proces zapošljavanja odvijaće se u fazama. Investitor već ima sve dozvole za gradnju, izabran je glavni izvođač projekta, počelo je ograđivanje terena za izgradnju fabrike.

carVertical banner - sponsored

Pogon će se nalaziti na naznačenom terenu kao i na pogonu „Balkan“, gdje su se pedesetih godina prošlog vijeka proizvodili avioni, a kasnije automobili, motocikli i viljuškari. Ukupna površina će premašiti 1.300 hektara.

Glavne komponente za električni automobil iz Bugarske – na primjer, noseća konstrukcija automobila, proizvodiće se na licu mjesta, ali će određeni sklopovi, kao što su elektromotor, baterija, sedišta dolaziti od spoljnih dobavljača, objasnio je Stanislavov.

„Naše tržište je najmanje u EU. U ovoj sferi – prodaji novih automobila po glavi stanovnika, mi zaostajemo za EU, Zapadnom Evropom, pa čak i svim zemljama Istočne Evrope. Ali u okviru opšteg tržišta – globalnog ili evropskog, to će biti jedan od najpristupačnijih električnih automobila koji će biti u ponudi.“

Masovna serijska proizvodnja počeće 2024. godine, kada se očekuje velika potražnja za ovom vrstom automobila, precizirao je izvršni direktor.

Prema njegovim rečima, električni automobili su budućnost automobilske industrije jer su praktični, laki za rukovanje i skoro da ne zahtjevaju održavanje. Novo postrojenje će oživjeti privredu grada, očekuju meštani.

(novinite.com)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.