Izraelska vojska koristi „Blue Wolf“ program za prepoznavanje lica da bi pratila Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali

 

Bivši izraelski vojnici su otkrili da program za mobilne telefone pod nazivom „Blue Wolf“ prati Palestince, snima njihove fotografije i čuva ih u ogromnu bazu. Kada se fotografija napravi, Blue Wolf je poveže sa osobom u bazi podataka. Zatim telefon vojnika prikazuje notifikaciju u boji koja govori da li je ta osoba trebalo da se uhapsi, zadrži ili ignoriše.

Izraelska vojska pomoću „Blue Wolf“ programa puni bazu podataka hiljadama fotografija Palestinaca već dvije godine, a navodno su se održavala i „takmičenja“ u kojima su se vojnici nagrađivali za što veći broj fotografisanih ljudi. Jedan od bivših vojnika je rekao da je baza podataka u suštini „Facebook za Palestince“.

Osim toga, izraelska vojska je postavila kamere u gradu Hebronu koji skeniraju lica Palestinaca i identifikuju ih za potrebe vojnika na punktovima. Niz bezbjednosnih kamera od kojih su neke okrenute prema domovima ljudi, omogućavaju praćenje uživo.

Bivšim vojnicima je rečeno da je nadzorni sistem uspostavljen kako bi se sprečili teroristički napadi.

Hebron je mjesto dugotrajnih sukoba između Izraelaca i Palestinaca. Velikim dijelom grada upravlja direktno izraelska vojska koja sprovodi policijski čas i druge mjere ograničenja kretanja lokalne populacije. Međutim, bivši vojnici kažu da je sistem prepoznavanja lica zabrinjavajući.

„Ne bih se osjećao ugodno da ga koriste u tržnom centru u mom gradu. Ljudi su zabrinuti zbog otiska prsta, ali ovo je gore od toga“, rekao je jedan bivši vojnik.

(The Washington Post)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.