Virusi poput koronavirusa inficiraju ljude putem kapljica u zraku, poput kihanja, kašljanja ili razgovora. Nošenje maske pomaže da se spriječi da te kapljice pobjegnu iz vaših usta i nosa, a također sprječava da uđu u vaša usta i nos ako dolaze od nekog drugog.

Istraživači na Univerzitetu Kjoto razvili su filter napravljen od antitijela noja koji će, kada se stavi pod UV svjetlo, svijetliti ako pokaže da je došao u kontakt s koronavirusom.

Kako su to napravili, naučnici su prvo ubrizgali noju šiljasti protein virusa (ne brinite, očito su nojevi vrlo otporni na bolest) prije nego što su izvukli antitijela iz žumanca ptičjih jaja. Zatim su ga vezali za filtere u maski koristeći polimliječnu kiselinu.

Pa koja je svrha takve maske? Prema vodećem istraživaču Yasuhiru Tsukamotu, „Ako se infekcija virusom može otkriti stavljanjem filtera za usta koji nosi antitijelo noja u ‘masku za jednokratnu upotrebu’ koja se koristi svaki dan u svijetu, zaražene osobe bez simptoma kao što su super širitelji mogu biti liječeni u ranoj fazi.”

Nismo sigurni postoje li planovi da se zaista počne proizvoditi i prodavati ove filteri, ali Tsukamoto kaže da se nada da bi se ova tehnika mogla primijeniti i na druge viruse, što znači da bi, kada ova pandemija prođe, mogla i dalje imati koristi u stvarnom svijetu.

(Ubergizmo / Dezeen)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.