Prema tvitu Elona Maska i podacima dostupnim na web stranici, Tesla je omogućio korišćenje Dogecoin-a za kupovinu odabranih artikala

 

Korišćenje Dogecoin kriptovalute omogućeno je za sledeće Tesla proizvode: „Cyberwhistle“ za 300 Dogecoin-a (58 USD), „Giga Texas Belt Buckle“ za 835 Dogecoin-a (USD 161) i „Cyberquad“ za decu po ceni od 12.020 Dogecoina (USD 2.320).

Treba napomenuti da je Dogecoin sada jedini način za kupovinu ovih Tesla prizvoda jer opcija gotovine više nije prikazana.

Cyberquad za djecu po cijeni od 12 020 Dogecoin-a

Elon Mask je nedavno pokazao veliko interesovanje za Dogecoin, posebno nakon što je u maju govorio o potencijalnoj „efikasnosti“ kriptovalute u poređenju sa bitkoinom.

Zatim je u decembru tvitovao da će kompanija „napraviti neke proizvode koji se mogu kupiti uz Dogecoin i vidjeti kako to funkcioniše“.

Nakon objave Elon Maska, Dogecoin je porastao za oko 14 posto za 24 sata, prenosi Engadget.

Tesla je prihvatio bitkoin kao dostupno sredstvo plaćanja za svoje automobile u februaru 2021. godine, ali ga je zaustavio dva mjeseca kasnije, navodeći štetan uticaj bitkoina na životnu sredinu.

„Kriptovaluta je dobro osmišljena na mnogo nivoa, ali ne smije da ima štetan uticaj na životnu sredinu“, rekao je Mask tada na Tviteru.

Dogecoin koristi manje energije za rudarenje, uglavnom zato što vrijedi manje od bitkoina. Mask je prošle godine rekao da radi sa programerima Dogecoin-a na poboljšanju njegove efikasnosti, iako još uvijek ne postoji jasan način da se to uradi bez smanjenja njegove vrijednosti. Pored toga, izvršni direktor Block-a Džek Dorsi najavio je planove za izgradnju otvorenog sistema za rudarenje bitkoina koji bi kriptovalutu učinio „distributivnijom i efikasnijom“.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.