Leteći motocikl Xturismo koji je u razvoju od 2017. nedavno je obavio zvaničan probni let kako bi dokazao da zaista funkcioniše

 

Leteći motocikl Xturismo futurističkog izgleda kojeg je dizajnirala je i izgradila japanska firma A.L.I. Technologies, preleteo je trkačku stazu u blizini Tokija, dok su predstavnici medija i drugi gosti posmatrali.

Njegovi kreatori tvrde da Hverbike Xturismo može da dostigne brzinu do 100 km/h i da leti do 40 minuta, međutim u nedavnom letu koji je bio demonstracija mogućnosti, bio je prilično oprezan.

Pilot je polako leteo duž staze i izvodio nekoliko okreta u kojima se vozilo okreće za 180 stepeni nadomak tla.

Leteći motocikl sa jednim sjedištem, težine 300 kg, pokreće šest kompleta propelera i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Tokom svog kratkog leta, izgledao je dovoljno stabilno, međutim gledaoci su ostali uskraćeni za nekoliko dodatnih manevara i malo veću brzinu.

Govoreći na događaju, izvršni direktor kompanije A.L.I. Technologies Daisuke Katano je ambiciozno govorio o viziji kompanije za svoju letjelicu rekavši: “Željeli bismo da predložimo novi stil života sa ovim lebdećim vozilom.

Hoverbike će se naći u prodaji sljedeće godine za oko 680.000 dolara, a kompanija u početku planira ograničenu seriju od 200 jedinica.

Ipak, prije nego što se ovaj leteći motocikl podigne u nebo na javnom mjestu, lokalni regulatori će morati da daju zeleno svjetlo ovoj napravi – tako da nemojte očekivati ​​da ćete je uskoro vidjeti kako leti iznad Tokija ili planine Fudži.

Takozvani “leteći taksiji“ su usluge u fokusu sve većeg broja velikih kompanija, među kojima su Erbas, Tojota i Honda. Poznate kao mašine za vertikalno poletanje i slijetanje (VTOL), letjelice koji se trenutno razvijaju uglavnom su na električni pogon i dizajnirani su za prilično kratke letove po gradovima.

To je veoma konkurentan sektor, iako ima još mnogo posla da se uradi pre nego što leteći taksiji budu imali bilo kakvu šansu da postanu redovna karakteristika urbanog pejzaža.

(Futurism)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.