Južnokorejski lovac KF-21 je namijenjen da zamijeni zastarjele južnokorejske avione F-4D/E Phantom 2 i F-5E/F Tiger 2

 

Južnokorejski lovac KF-21 obavio je svoj prvi let, čime je ta azijska zemlja postala jedna od rijetkih u svijetu koja je razvila sopstveni supersonični borbeni avion.

Let prototipa je trajao 33 minuta od baze u Sačeonu, saopštio je odsjek južnokorejske vojske.

Lovac KF-21 je prvi iz flote od šest prototipa KF-21 koje je napravila Južnokorejska avioindustrija, a planirano je da se do 2026. godine obavi više od 2.000 testova na ovim lovcima.

Očekuje se da u južnokorejskom ratnom vazduhoplovstvu do 2030. godne bude 120 tih aviona.

Program vodi vlada Južne Koreje, koja drži 60% udjela u programu. Indonezija je preuzela 20% udjela u programu 2010. godine, a preostalih 20% drže privatni partneri, uključujući proizvođača Korea Aerospace Industries (KAI). KAI KF-Ks je drugi program razvoja domaćeg borbenog aviona Južne Koreje.

U aprilu 2021. godine, prvi prototip je završen i predstavljen tokom ceremonije uvođenja u sedištu KAI na aerodromu Sačeon.

Napredni višenamjenski projekat mlaznog lovca KF-Ks , namijenjen proizvodnji modernih ratnih aviona koji će zamijeniti zastarele južnokorejske avione F-4D/E Phantom 2 i F-5E/F Tiger 2, prvi put je najavio u martu 2001. južnokorejski predsednik Kim Dae- jung na ceremoniji dodele diploma na Akademiji vazduhoplovnih snaga Koreje. Projekat se smatrao izuzetno ambicioznim, sa Korejskim institutom za analize odbrane (KIDA, istraživački centar ministarstva odbrane) sumnja u sposobnost zemlje da završi komplikovani projekat.

Faza razvoja imala je brojna kašnjenja i odlaganja, a raspravljalo se o njenoj ekonomskoj cijeni, ali je projekat dobio obnovljeno interesovanje nakon studije izvodljivosti iz 2008. i napada Sjeverne Koreje 2010. godine. Iako je projekat nosio rizike i očekivani trošak po jedinici bio bi znatno veći od kupovine od stranih proizvođača, smatralo se da je razvoj domaće odbrambene industrije od nacionalnog značaja i očekivalo se da će imati talasni efekat na visokotehnološke industrije.

 

Dizajn i razvoj KF 21

 

Početni cilj programa bio je da se razvije višenamenski lovac sa dva motora sa jednim sedištem sa stelt sposobnostima koje prevazilaze i Dassault Rafale i Eurofighter Tiphoon, ali manje od Lockheed Martin F-35 Lightning 2.

Centar za razvoj koncepta i primjene sistema oružja Univerziteta Konkuk savetovao je da KF-Ks treba da bude superiorniji u odnosu na F-16, sa 50% većim borbenim dometom, 34% dužim životnim vijekom aviona, boljom avionikom, aktivnim elektronski skenirani niz (AESA) radar, efikasnije elektronsko ratovanje i veza za prenos podataka. Njihove preporuke su takođe specificirale otprilike 50.000 funti-sile (220.000 N) potiska iz dva motora, supersonično presretanje i krstarenje, kao i višenamjenske sposobnosti. Vazduhoplovstvo Republike Koreje (ROKAF) je kasnije smanjilo zahtjeve projekta na lovac generacije 4.5 sa ograničenim stelt mogućnostima.

Južna Koreja je posjedovala 65% potrebne tehnologije za proizvodnju KF-Ks i tražila je saradnju sa drugim zemljama. Da bi se olakšao transfer tehnologije, Agencija za razvoj odbrane (ADD) je predložila dva osnovna koncepta za KF-Ks: C103, koji je podsećao na F-35 i C203, koji je ličio na evropske lovce sa prednjim kanaderima (odabrani dizajn bi zavisio od toga da li je postignut dogovor o razvoju sa američkim ili evropskim partnerima).

C501 (aka KFKS-E) bio je treći dizajn, koji je predložio KAI  i podržan od strane Administracije programa za nabavku odbrane (DAPA), koji je pokušao da smanji troškove manjim, jednomotornim lovcem , ali je imao inferiorne performanse u odnosu na F-16 i bio je neprikladan za veliki vazdušni prostor Indonezije. ROKAF je preferirao prednosti dvomotornog dizajna, sa boljim borbenim performansama i bezbjednošću, i većim okvirom aviona sa prostorom za nadogradnju. Ove nadogradnje bi mogle dovesti do buduće reklasifikacije u lovac pete generacije, dok je C501 bio bliži četvrtoj generaciji.

supersonični borbeni avion

Kada je razvojni tim počeo da dizajnira KFKS u decembru 2015. godine, istraživanje i dizajn su sprovedeni na osnovu konfiguracije C103. Nakon što je od ADD-a dobio osnovne crteže C103, C104 i C105, razvojni tim je napravio eksperimentalni model C105 i započeo eksperiment u aerotunelu na novodizajniranom C107, koji je povećao veličinu aviona i povećao maksimalno uzletanje težina. Nakon otprilike dvije godine različitih eksperimenata u aerotunelu, 2018. godine, C109 koji su predložili ADD i KAI odlučeno je da bude prototip dizajna KFKS-a.

Lokid Martin je pristao da prenese dvije desetine tehnologija F-35A kao deo kupoprodajnog ugovora. Međutim, američka vlada je blokirala prenos četiri vitalne tehnologije:

 •  AESA radar
 •  Infracrveno pretraživanje i praćenje (IRST)
 •  Elektro-optičko ciljanje (EO TGP)
 •  Ometač radio frekvencija (RF ometač)

Južna Koreja je stoga morala da razvija ove tehnologije u zemlji.

Revizija iz 2015. procjenila je da je 87% tehnologija za projekat obezbeđeno. Idejni projekat je završen u junu 2018. U septembru 2019, kritički pregled dizajna ispitao 390 skupova tehničkih podataka i potvrdio da je KF-Ks adekvatan zahtjevima ROKAF-a.

 

Opšte karakteristike KF-21:

 • Posada: 1 ili 2
 • Dužina: 16,9m
 • Raspon krila: 11,2m
 • Visina: 4,7m
 • Površina krila: 46,5m
 • Prazna težina: 11.800kg
 • Bruto težina: 17.200kg
 • Maksimalna težina pri poletanju: 25.400kg
 • Pogon: 2 × General Electric F414 -GE-400K turboventilator sa naknadnim sagorevanjem, 57,8 kN potiska svaki

 

Performanse KF-21:

 • Maksimalna brzina: 1,81 Maha
 • Domet: 2.900km

 

Naoružanje KF-21:

Tačke za kačenje naoružanja: 10 (šest ispod krila i četiri ispod trupa)

Rakete za KF-21:

 • Rakete vazduh-vazduh:
  – MBDA Meteor
  – AIM-120 AMRAAM
  – Diehl IRIS-T
  – AIM-9Ks Sidevinder
 • Rakete vazduh-zemlja:
  – Taurus KEPD 350
  – AGM-65
 • Protivbrodske rakete:
  – AGM-84 Harpun
  – Korejska raketa vazduh-vazduh kratkog dometa
  – Korejska raketa srednjeg do velikog dometa vazduh-vazduh
  – Korejska raketa velikog dometa vazduh-zemlja
  – Korejska raketa velike brzine protiv zračenja
  – Korejska protivbrodska raketa supersonic speed

BOMBE za KF-21:

 • Slobodno padajuće bombe:
  – Mk.81/82/83/84
  – GBU-39/B SDB
  – CBU-105 VCMD
 • Precizno vođene bombe:
  – JDAM
  – GBU-54/56 LJDAM
  – GBU-12 LGB
  – KGGB

(Novosti)

https://www.youtube.com/watch?v=MwM56LOZz9M

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.