Ukoliko ste skoro kupili prenosni računar, vjerovatno se pitate koliko dugo će vas služiti i na koji način možete produžiti životni vijek vašeg laptopa. Predstavljamo vam nekoliko savjeta kako da vam laptop služi što duže.

 

Isključite laptop kada je baterija skroz puna

 

Ne držite laptop uvijek priključen na struju. Ako to učinite, vjerovatno ćete smanjiti životni vijek baterije vašeg laptopa. Smatra se dobrom praksom isključiti ga sa punjača čim laptop završi s punjenjem.

Važno je paziti na bateriju jer se ne želite baviti njezinom zamjenom, pogotovo ako laptop ima bateriju koja se ne može ukloniti.

 

Prašina neprijatelj br. 1 – čistite laptop svakih par mjeseci

 

Ako znate otvoriti laptop, za čišćenje internog hardvera možete koristiti zrak.

Vrlo je lako steći naviku svakodnevnog korištenja laptopa bez čišćenja i održavanja. Ali, vjerovatno već znate da je to loša navika, pa pokušajte očistiti laptop svakih nekoliko mjeseci jer je prašina jedna od stvari koja uvelik utiče na životni vijek vašeg laptopa.

 

Koristite hladnjak za laptop

 

Toplota je još jedan krivac odgovoran za smanjenje očekivanog životnog vijeka vašeg laptopa. Ako se laptop često pregrijava, vjerovatno će trajati samo nekoliko godina.

Korištenje hladnjaka za laptop može vam pomoći u hlađenju, ali ne mnogo, zbog čega se preporučuje da povremeno očistite laptop jer je prašina odgovorna i za povećanje temperature, što utoče na životni vijek.

 

Previše niske temperature takođe nisu dobre za životni vijek vašeg laptopa

 

Nije samo visoka temperatura opasna za životni vijek vašeg laptopa. Niska temperatura ne samo da smanjuje performanse uređaja, već značajno smanjuje i kapacitet baterije. Punjenjem pri niskim temperaturama (5° C ili niže) brzina punjenja pada, odnosno proces punjenja baterije se značajno produžava. Stoga je važno da se laptop koji je neko vrijeme bilo na hladnom prvo postepeno zagrije do sobne temperature, pa tek onda napuni baterija.

 

Sigurnost podataka: Izbjegavajte nagle promjene temperatura

 

Za prenosne računare nagle promjene temperature nisu dobre zato što su praćene promjenama vlažnosti zraka, koje imaju negativno djelovanje na sistem, ali i magnetne ploče na tvrdom disku.

Kod laptopa koji se ohladi tokom boravka na otvorenom ili u automobilu, uključivanje po ulasku na područje više temperature – u kuću ili kancelariju – može dovesti do pojave zamagljivanja: vlaga u zraku se u toploj prostoriji kondenzuje na hladnim površinama.

U računaru se mogu stvoriti mikro kapljice vode koje mogu izazvati neželjena oštećenja na hard disku, a u najgorem slučaju mogu dovesti i do gubitka podataka. Ukratko, laptop ne bi trebalo uključivati odmah po ulasku u toplu prostoriju.

Prenosni računali koje je prenoćilo u automobilu, nakon što se unese u toplu prostoriju ne bi trebalo stavljati u funkciju istog trenutka, već je poželjno da se uključi nakon otprilike pola sata, odnosno kad se temperatura uređaja izjednači s temperaturom prostora. Na taj način izbjegava se kondenzovanje vlage iz vazduha te moguće neželjene posljedice.

 

Podesite pravilne postavke za igranje

 

Još jedna stvar koja može uticati na životni vijek vašeg “gejming” laptopa je igranje video igara s visokim grafičkim postavkama i igranje igara koje nadmašuju tehničke mogućnosti laptopa.

 

Nadogradite ga

 

Ako smatrate da je vaš laptop spor, vjerovatno je vrijeme da nadogradite svoj hardver. Doduše, danas nema puno laptopa koja podržavaju interne nadogradnje, kao prije nekoliko godina.

Ako vaš laptop podržava nadogradnju RAM-a ili memorije, razmislite o njihovoj nadogradnji prije nego što kupite nov laptop. Nadogradnja vaše skladišne memorije s hard diska na SSD može napraviti velike razlike i više nego udvostručiti brzinu laptopa.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.