Ako putujete negdje preko granice, kupovina lokalne SIM kartice uvijek je dobra ideja. Ovih dana, s porastom dual SIM telefona, ne morate samo kupiti lokalnu SIM da biste uživali u jeftinijim cijenama prenosa podataka, nego i zadržati svoj glavni telefonski broj i držati ga aktivnim u slučaju da vas netko pokuša nazvati.

Međutim, ponekad možete zaboraviti isključiti roaming podataka što može rezultirati jezivim šokom za račune u stotinama, ako ne i hiljadama, pa evo kako osigurati da prenos podataka u roamingu na vašem iPhoneu bude isključen.

  1. Pokrenite aplikaciju Postavke
  2. Idite na Cellular
  3. Idite na Opcije mobilnih podataka
  4. Provjerite je li prekidač Data Roaming isključen (trebao bi biti siv. Ako je zeleno, znači da je omogućen)
  5. To je to, sada ste sigurni da vam prenos podataka neće nabiti ogroman telefonski račun

Pročitajte još: Upozorenje iz Apple za vlasnike iPhone 5 da ažuriraju svoje uređaje ako žele ostati na mreži

Treba istaknuti da isključivanje roaminga podataka ne isključuje roaming na vašem telefonu. To znači da i dalje možete primati pozive i SMS-ove dok ste u inostranstvu, ne možete koristiti podatke. Ako želite u potpunosti da onemogućite roaming, moraćete razgovarati sa svojim mobilnim operaterom da biste ga u potpunosti onemogućili.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.