Ako je uređaj spor, to je prvi pokazatelj da vam je telefon možda hakovan i ne bi trebalo nikako da ga ignorišete

 

Da li ste se ikada zapitali kako možete da znate da vam je telefon hakovan?

Ako je vaš uređaj spor, obično je to prvi pokazatelj da se neko ušunjao unutra, a uz to se i baterija brzo prazni a aplikacije ne rade ispravno. Napad se najčešće izvodi skrivenom instalacijom zlonamjernog softvera, objasnio je Pavel Mjasojedov, partner i direktor ruske kompanije „Intelektualni rezervi“.

„Ovaj softver dolazi do mobilnog telefona putem interneta ili kablovskom vezom sa drugim računarom. Na primjer, kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku“, dodao je stručnjak.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtjevni za performanse uređaja i punjenje baterije.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedini znak biće obavještenja u aplikacijama i na društvenim mrežama. Ali kasnije će telefon početi da signalizira provalu sam. Pre ili kasnije, počeće prekidi u njegovom radu. Pre ili kasnije, nešto će krenuti po zlu, rekao je Mjasojedov za agenciju „Prajm“.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz bezbjednih izvora i izbjegavanje povezivanja sa nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjak savjetuje da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće vam gde možete da obavite dijagnozu na telefonu i oslobodite se sumnji.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.