Sigurni smo da su mnogi od nas imali to iskustvo kada vaši prijatelji ili članovi porodice dođu kod vas i zatraže WiFi lozinku. Možda ovu lozinku koristite za druge stvari i radije je ne biste dali izravno, ili vam je možda dosadno ponavljati je iznova.

 

Srećom, postoji brži način da svojim gostima omogućite pristup WiFi mreži vašeg doma, a to je generisanjem QR koda. Kreiranjem QR koda, gosti kod kuće mogu koristiti svoje pametne telefone i brzo skenirati kôd i povezati se na vaš WiFi, štedeći vam vrijeme i probleme prilikom ručnog davanja.

Možete čak odštampati i zalijepiti na zid ili okačiti negdje drugdje tako da ga gosti mogu sami skenirati kada žele. Da li vam ovo zvuči kao nešto što biste u budućnosti mogli koristiti? Ako ste zaintrigirani, evo šta trebate učiniti da biste kreirali QR kôd za logovanje na vaš WiFi:

  1. Idite na qifi.org na računaru
  2. Unesite WiFi detalje kao što su SSID, vrsta enkripcije i lozinka
  3. Kliknite „Generate!“ dugme za stvaranje QR koda
  4. Takođe ćete imati mogućnost izvoza QR koda ili štampanja kako bi ga negdje okačili, zalijepili itd.
Kako da kreirate QR kod za logovanje na WiFi
Kako da kreirate QR kod za logovanje na WiFi

 

Za one koji ne znaju šta je WiFi SSID ili tip enkripcije, evo što trebate znati:

 

SSID – Ovo je u osnovi ime koje ste odabrali za WiFi mrežu svog doma. Jednostavno otvorite WiFi postavke telefona ili WiFi postavke računara i trebali biste vidjeti ime na koje je vaš uređaj povezan. Ako ste sami podesili router, tada bi vam to ime već trebalo biti poznato.

Vrsta enkripcije – Postoji nekoliko različitih vrsta enkripcija koje su dostupne prilikom podešavanja vašeg WiFi-ja, zavisno od routera. Većina routera po defaultu koristi WPA/WPA2 enkripciju. Međutim, ako niste sigurni, u sistemu Windows 10 otvorite WiFi settings, kliknite na Properties ispod trenutne mreže na koju ste povezani i potražite vrstu sigurnosti.

Lozinka – ovo je lozinka koju koristite za povezivanje na vašu WiFi mrežu.

Pročitajte još: Pogledajte koja bi to bila idealna dužina lozinke

Kako skenirati QR kod da bi ste se ulogovali na WiFi

 

Ako gost dođe kod vas i želi  da pristupi vašem WiFi-ju, jednostavno mu pokažite QR kôd. Moraće ili otvoriti aplikaciju kamere na svom telefonu ili upotrijebiti skener QR koda. Nakon što QR kod bude uspješno skeniran, trebao bi biti povezan na vašu WiFi mrežu.