Ericsson je predstavio rješenje za “sjeckanje” Radio pristupnih mreža (RAN) unutar 5G mreža, koje omogućava serverima komunikacijskih usluga da pružaju prilagođene 5G usluge s garantovanim performansama

 

Komercijalno je dostupan i zove se Ericsson 5G RAN Slicing i može da dodijeli radio resurse u roku od jedne milisekunde i podržava višedimenzionalno upravljanje diferencijacijom usluga tokom „sjeckanja“.

Tako nešto ojačava „end-to-end“ mogućnosti „sjeckanja“ za dinamičko upravljanje resursima i orkestraciju koja osigurava visokokvalitetno iskustvo krajnjeg korisnika i njegovim zahtjevima za različite slučajeve upotrebe.

Švedski tehnološki gigant prepoznao je „sjeckanje“ kao idealno rješenje ispred uobičajene infrastrukture i to bi trebalo da donese ispunjenje potencijala za 5G. To će biti odlično za bolje iskustvo praćenja video sadržaja, povezanost automobila i proširenu stvarnost (AR).

Ericsson prognozira da će serveri usluga do 2030. zajedno generisati oko 712 milijardi američkih dolara upravo zahvaljujući potencijalu o kojem se priča. Što se tiče razdoblja do 2025. godine, prognozira se 300 milijardi dolara. Prvi će da izvuku korist industrija cloud gaminga, pametnih fabrika i pametne brige o zdravlju.

Oni koji su ulagali milijarde dolara u razvoj infrastrukture i novih tehnologija neće da dobiju povrat novca preko noći. Međutim, dugoročno će im se sve višestruko vratiti. Upravo to naglašavaju u Ericssonu, kompaniji koja konstantno traži prostor za napredak u mrežnoj infrastrukturi.

Naravno da s 5G nije ništa drugačije. To je nova i potentna tehnologija u kojoj oni koji donose najviše prednosti, dobijaju najviše zauzvrat. Čini se da Ericsson u ovoj situaciji, kad Huawei nije više istinski svjetski konkurent, ima šta da pokaže.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.