Zbog male mase biciklista, skuterista i motociklista pametni semafori se neće aktivirati, pa oni ostaju „zaglavljeni“ u raskrnici

 

Pametni semafori donose brojne pogodnosti svim učesnicima u saobraćaju, pa tako i motociklistima i skuterašima. Ipak, nekada se dogodi da dvotočkaše pametan semafor ne vidi, odnosno da se ne aktivira ukoliko u raskrsnici nema automobila, što rezultira izostankom zelenog signala.

 

Šta su pametni semafori?

 

carVertical banner - sponsored

Pametni semafor je deo sistema adaptivnog upravljanja. Takav sistem prati i prilagođava semafore trenutnoj situaciji u saobraćaju. Na taj način, smanjuje se gužva i potrošnja goriva.

Za vozače, to znači da će brže doći do porodice i posla, potrošiće manje goriva i samim tim manje zagaditi okolinu.

Ovaj sistem je razvijen u Karnegijevom Univerzitetu u Pitsburgu. Njihova istraživanja su pokazala da se saobraćaj u gradu može ubrzati do 25% i smanjiti vrijeme čekanja na raskrsnicama za čak 40%.

U praksi, ovo znači da vam se neće dešavati da pred raskrsnicu zaustavite vozilo tik pred zeleni signal, ili da čekate na praznoj rasksnici ukoliko nema pješaka i drugih vozila.

 

Kako „pametni semafor“ zna da dolazim?

 

Sistem koji ćete sresti na našim ulicama je zapravo jednostavan, ali da bismo ga koristili i iz njega izvukli maksimum benefita, moramo da znamo sa čim imamo posla.

Neposredno pred zaustavnu liniju, u podlogu je ugrađena induktivna petlja. Prepoznaćete je po urezanim linijama na kolovozu.

U tim linijama ugrađeni su provodnici koji stvaraju induktivno polje. Kada se vozilo nađe iznad petlje, dolazi do promjene induktiviteta. Zatim, tu promjenu registruje detektor koji šalje signal „pametnom semaforu“ o prisustvu vozila.

Jednostavno rečeno, petlja se zapravo ponaša kao veliki detektor metala.

Na ovaj način, mogu da funkcionišu i parkirališta kako bi vozači imali informaciju o slobodnim mjestima, mogu se otvarati kapije i tako dalje. Primjena je zaista široka.

Zanimljivo je da zbog različite mase, svako vozilo ima svoj jedinstveni „potpis“ u petlji, pa je moguća i klasifikacija vozila.

 

Zašto pametni semafor ne vidi motocikliste?

 

Problem kod induktivne petlje je njena relativno gruba priroda koja detektuje samo objekte veće mase kako bi se spriječila lažna aktiviranja manjim metalnim predmetima.

Na primjer, pješak koji nosi metalni predmet, više metalnog novca u džepovima i sl.

To znači da često, petlja neće aktivirati relej za bicikliste, skuteriste i motocikliste zbog male mase vozila. Za njih, semafor se neće aktivirati pa će ostati „zaglavljeni“ u raskrnici. Rješenje ipak postoji.

 

Nekoliko savjeta (trikova) za vozače dvotočkaša

 

Pošto izrezi na kolovozu nisu vage već provodnici induktivne petlje za koju znamo kako funkcioniše, možemo da primjenimo par trikova:

• Motocikl ili skuter pozicionirajte tačno po sredini ose iznad izreza na kolovozu. Pri dolasku, „gađajte“ liniju cijelom dužinom kako biste povećali šanse da petlja „uhvati“ prisustvo dvotočkaša.

• Ako prvi trik ne uspije, pokušajte da spustite „ćopku“ koja u nekim slučajevima može da aktivira petlju. Naravno, samo ako ste direktno iznad izreza.

• Ukoliko ste prvi na semaforu, propustite vozilo iza vas ukoliko za to postoji prostor i ne ugrožavate sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

• Posljednji trik ukoliko prethodni ne uspiju, jeste da i u ovom slučaju stanete iznad izreza. Isključite motocikl i ponovo zaverglajte. Magnetno polje generisano od strane startera (anlasera) je dovoljno da aktivira petlju.

Bitno je napomenuti da u slučajevima kada vas „pametni semafor“ ne prepozna, postupite smireno i pokušate da riješite situaciju gore navedenim trikovima. Bez panike, užurbanosti i nepromišljenih poteza.

(Polovni automobili)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.