Pogledajte vodič korak po korak koji pokazuje kako da se bezbjedno povežete na internet koristeći OpenVPN na Ubuntu i time ojačati svoju privatnost i zaštitu na mreži

 

U ovom vodiču Linux insider-a ćete naučiti kako da uspostavite bezbjednu internet vezu koristeći OpenVPN na Ubuntu.

Svaki korisnik Linuxa koji ozbiljno shvata svoju privatnost razumije važnost korišćenja virtualne privatne mreže ili VPN-a. Uspostavljanje bezbjedne veze sa VPN serverom štiti IP adresu uređaja i šifruje internet saobraćaj između njega i servera.

Dostupni su mnogi VPN protokoli, svaki sa svojim prednostima i nedostacima.

 

Zašto koristiti OpenVPN na Ubuntu?

 

Ubuntu već godinama podržava OpenVPN protokol iz kutije, što znači da ga možete jednostavno postaviti.

Ova funkcija je posebno korisna ako vaš odabrani VPN provajder nema Linux klijenta. Iz bezbjednosne perspektive, povezivanje na VPN direktno preko Ubuntuovog Network Managera je mnogo sigurnije od instaliranja dodatne aplikacije, koja može sadržavati neotkrivene greške.

Osnovan 2001. godine, OpenVPN je poznat po svojoj bezbjednosti, pouzdanosti i interoperabilnosti sa većinom uređaja. U 2018. godini Ubuntu je predstavio ugrađenu podršku za protokol.

 

Nije li WireGuard brži od OpenVPN-a?

 

Ovih dana je postao popularan najnoviji WireGuard VPN protokol, jer može biti mnogo brži od OpenVPN-a zbog pokretanja u kernelu operativnog sistema.

Tradicionalno, OpenVPN je morao kopirati pakete podataka iz kernela u korisnički prostor radi dešifrovanja, a zatim iz korisničkog u prostor kernela ponovo kako bi ih šifrovo. Takođe koristi jednonitnu obradu, što znači da obrađuje instrukcije jednu po jednu.

Ova ograničenja učinila su OpenVPN mnogo sporijim od WireGuard-a. Međutim, razvoj OpenVPN DCO (Data Channel Offload) omogućio je OpenVPN-u da radi u prostoru kernela i koristi višenitnu obradu. Ova poboljšanja su značajno smanjila jaz u brzini između OpenVPN-a i WireGuard-a.

Obavezno provjerite sa svojim VPN provajderom da vidite podržavaju li DCO kako biste iskoristili prednost ovog povećanja brzine.

Uspostavljanje OpenVPN veze na Ubuntu jednostavno uključuje preuzimanje relevantnih konfiguracijskih datoteka i njihovo uvoz u Network Manager preko GUI-ja.

Komandnu liniju trebate koristiti samo ako želite da se Ubuntu automatski poveže na OpenVPN server nakon prijave.

 

Korak 1. Nabavite konfiguracijske datoteke

 

Prvo će vam trebati relevantne konfiguracijske (.ovpn) datoteke da uspostavite sigurnu OpenVPN vezu. Većina velikih VPN provajdera nudi ih putem glavne kontrolne ploče kada se prijavite sa svojim računom.

Konfiguracijske datoteke navode ključne informacije kao što su adresa servera i korišćeni portovi, informacije potrebne za verifikaciju identiteta servera i osiguranje TLS kontrolnog kanala i druge postavke.

Obično će postojati lista konfiguracionih datoteka za svaki VPN server kojim vaš provajder radi.

OpenVPN podržava i TCP (Transmission Control Protocol) i UDP (User Datagram Protocol). Vaš provajder vam može ponuditi konfiguracijske datoteke za oba protokola. Ako niste sigurni, odaberite TCP — može biti sporiji, ali sve u svemu, čini pouzdaniju vezu.

 

Korak 2. Uvezite VPN konfiguraciju

 

Nakon preuzimanja OpenVPN konfiguracijskih datoteka, vratite se na Ubuntu radnu površinu. Kliknite na meni mreže u gornjem desnom uglu ekrana i odaberite „Postavke“.

Uvezite VPN konfiguraciju

Vidjećete da se odjeljak “VPN” u prozoru mreže trenutno prikazuje kao “Nije postavljeno”. Kliknite na znak “+” da biste prikazali prozor “Dodaj VPN”. Zatim odaberite „Uvezi iz datoteke“. Odavde možete doći do .ovpn konfiguracijske datoteke koju ste ranije preuzeli.

Meni mrežnih postavki sada će prikazati detalje OpenVPN-a. Najvjerovatnije možete ostaviti zadate postavke onakve kakve jesu, ali obratite posebnu pažnju na odjeljak „Autentifikacija“.

Ovdje ćete morati unijeti svoje podatke za prijavu u polja “Korisničko ime” i “lozinka”.

Neki VPN provajderi koriste namjenske podatke za prijavu i lozinke za ručno postavljanje OpenVPN-a. Prije nego što nastavite, provjerite s njima kako biste bili sigurni da ste unijeli ispravne informacije. Zatim kliknite na „Dodaj“ u gornjem desnom uglu.

 

Korak 3. Testirajte svoju OpenVPN vezu

 

Sada kada je vaša VPN konfiguracija u potpunosti uvezena, vidjećete je navedenu u odjeljku ‘VPN’ vašeg Ubuntu mrežnog menija.

Ako planirate uvesti više konfiguracija, odvojite trenutak i kliknite na zupčanik postavki pored trenutnog imena, a zatim kliknite na karticu „Identitet“. Odavde možete napisati nešto u polju „Ime“, npr. „Srbija – OpenVPN“. Kliknite „Primijeni“ u gornjem desnom uglu da sačuvate sve promjene.

Zatim pritisnite prekidač za navigaciju pored imena VPN-a. Sada možete otvoriti svoj web pretraživač da provjerite da li je VPN veza uspostavljena.

Koristite web lokaciju dizajniranu za ovu svrhu, kao što je DNS test curenja.

Odaberite “Prošireni test” kako biste bili sigurni da se vaši DNS zahtjevi takođe usmjeravaju preko VPN servera, što sprečava curenje DNS-a.

 

Korak 4. Dodajte više OpenVPN konfiguracija

 

U ovoj fazi, ako se želite povezati putem OpenVPN-a koristeći više protokola/servera, možete ponoviti korake 1 do 3 da uvezete dodatne konfiguracijske datoteke. Ako to učinite, dodatne VPN veze će biti navedene na relevantnoj kartici u prozoru mrežnih postavki.

Dodajte više OpenVPN konfiguracija

Svaka VPN konfiguracija ima svoj vlastiti prekidač, ali zapamtite da OpenVPN vezu možete uspostaviti samo s jednim serverom u isto vrijeme. Ako pokušate uspostaviti OpenVPN vezu dok ste već povezani s drugom, druga neće uspjeti.

Možete kliknuti na ikonu mreže u gornjem desnom uglu Ubuntu radne površine u bilo kojem trenutku da prikažete koja je OpenVPN veza (ako postoji) trenutno aktivna.

 

Korak 5. Postavite automatsko povezivanje

 

Iako Ubuntu ovih dana podržava OpenVPN konekcije izvan kutije, trenutni interfejs mrežnih postavki ne podržava automatsko povezivanje nakon prijave.

Ovaj nedostatak funkcije automatskog povezivanja predstavlja bezbjednosni problem, jer biste mogli početi koristiti internet aplikacije dok niste svjesni da je vaša prava IP adresa izložena. Za sada možete koristiti zaobilazno rješenje otvaranjem starog Ubuntu uređivača veze.

Jednostavno otvorite Terminal i pokrenite: sudo nm-connection-editor

Odavde odaberite svoju uobičajenu pristupnu tačku, kao što je kućna Wi-Fi mreža, a zatim kliknite na zupčanik za podešavanja u donjem lijevom uglu.

Postavite automatsko povezivanje

Kliknite karticu „Opšte“, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu „Automatski se povežite na VPN“. Koristeći padajući meni sa desne strane, izaberite željeni OpenVPN server, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

 

Napomena:

Korišćenje OpenVPN-a na Ubuntu-u pruža pouzdan i siguran način zaštite vaše privatnosti na mreži i šifrovanja vašeg internet saobraćaja. Prateći korake navedene u ovom vodiču, možete da postavite i upravljate svojim OpenVPN vezama putem Ubuntu-ovog Network Manager-a prilagođenog korisniku.

Ne zaboravite testirati svaku konfiguraciju kako biste bili sigurni da vaš VPN radi kako se očekuje, a za prilagođenije iskustvo prilagodite napredne postavke svojim potrebama. Bilo da radite iz kafića ili pretražujete od kuće, povezivanje putem OpenVPN-a na Ubuntu pomaže da vaš digitalni život bude zaštićen i privatan.