Osim društvene mreže, Mask od X platforme želi da napravi i platformu za komunikaciju i plaćanje, a veliki naglasak želi da stavi i na video sadržaj

 

Poznato je da Ilon Mask od X platforme želi da napravi aplikaciju za sve, slično kao WeChat. To i jeste jedan od glavnih razloga zašto je kupio Twitter, mrežu s velikim brojem korisnika na čijoj je transformaciji počeo da radi odmah nakon akvizicije, što mnogi dotadašnji korisnici nisu dočekali sa oduševljenjem.

Što konkretno sprema, trebalo bi da saznamo veoma brzo jer je na svom profilu na X-u juče objavio video klip u trajanju od samo 12 sekundi kojim je najavio X TV.

Kao što je prikazano u priloženoj objavi, video ne otkriva previše, ali Mask je prošlog mjeseca najavio da će aplikacija biti identična onome što YouTube nudi kroz svoju aplikaciju za pametne televizore.

Planovi u vezi sa video sadržajem na platformi X i o X TV aplikaciji prošlog vikenda je najavila i izvršna direktorka kompanije Linda Jakarino.

„To će biti vaš saputnik za visokokvalitetno i imerzivno iskustvo zabave na većem ekranu“, napisala je na svojoj društvenoj mreži.

Slično kao i na YouTube-u, unutar aplikacije biće prikazan popularan sadržaj koji će za korisnike birati vještačka inteligencija, dok će video klipovi biti bazirani i na personalizovanom iskustvu.

Takođe je naglasila i povezanost između različitih uređaja pa će korisnici videa koji su počeli da gledaju na telefonu, moći da nastave da gledaju na televizoru, dok će pretraživanje i pronalaženje videa biti jednostavnije i brže.

 

„Krađa“ youtubera

 

Kako bi privukao što veći broj korisnika, Mask je pozvao jednog od najpopularnijih youtubera Mr. Beasta na njegovu platformu. U videu koji je objavio prikazao je kako korisnici i kreatori sadržaja na platformi X mogu finansijski da profitiraju slično kao i na YouTube-u.

Nedjelju dana nakon objave videa u kojem testira skupe automobile na platformi X, Mr. Beast je zaradio više od 260 hiljada dolara, privukavši skoro 160 miliona pregleda i više od pet miliona lajkova i komentara, piše Zimo.

Mask je, jasno, tek na početku s X TV-om i tek treba vidjeti kako će korisnici prihvatiti novu aplikaciju i koliko će je koristiti. Njen vlasnik će vjerovatno pokušati da privuče i druge poznate osobe i influensere na kreiranje i objavu sadržaja na njegovoj mreži.

On je već bio potpisao ugovor sa bivšim voditeljem CNN-a Donom Lemonom koji je trebalo da ima sopstvenu emisiju na X-u, ali na kraju je dogovor propao, navodno zbog prevelikih zahtjeva koje je Lemon stavio pred Maska, od besplatnog Cybertruck-a pa do pet miliona dolara isplate unaprijed, udjela u platformi X itd.