Šta pametni telefon čini popularnim? Mnogo je stvari koje utiču na to, kao što su dizajn, mogućnosti, performansi, cijene i tako dalje. Međutim, ekosistem je jednako važan. Ako kupci nisu u mogućnosti dobiti aplikacije ili usluge koje žele koristiti, tada zaista nema smisla kupovati taj uređaj.

 

To je opasnost s kojom bi se Apple mogao suočiti ako WeChat bude zabranjen u SAD-u. Prema analitičaru Ming-Chi Kuo-u, čini se da vjeruje da bi Apple-ove godišnje globalne isporuke iPhone telefona mogle pasti za čak 30% ukoliko budu prisiljene da uklone WeChat iz App Store-a.

Kao što smo ranije pisali, američka vlada razmatra mogućnost zabrane aplikacija poput WeChat-a. Međutim, nejasno je može li odluka vlade samo prisiliti Apple da ukloni WeChat iz američke trgovine ili iz svog App Store-a širom svijeta. Nedavno je objavljeno da je na osnovu ispitivanja skoro 700.000 kineskih korisnika reklo da neće kupiti iPhone ako WeChat ne bude podržan.

To je zato što se WeChat naširoko koristi u Kini i dijelovima Azije gdje ne samo da služi kao aplikacija za komunikaciju, već se koristi za plaćanje, slanje novca, kupovinu karata za voz i tako dalje, tako da gubitak aplikacije učinkovito ubija mnogo funkcionalnosti.

 

Ako bi Tencentov WeChat bio uklonjen samo iz App Store-a samo u SAD, to na isporuke iPhone telefona uticalo svega nekih 3–6 posto

 

Appleov analitičar Ming-Chi-Kuo smatra da bi zabrana svijeta zbog veličine kineskog tržišta bila pogubna za Appla. Kou je analizirao optimističke i pesimističke scenarije koji zavise od toga da li Apple mora zabraniti WeChat iz App Store-a širom svijeta, ili ako ukloni Tencentov WeChat iz App Store-a samo u SAD.

Ukoliko je Appleu potrebno samo uklanjanje WeChata iz američkog App Store-a, Kuo kaže da bi to na isporuke iPhonea uticalo nekih 3–6 posto. Na ostale Apple proizvode bi uticalo manje od tri posto. To bi bio imalo značajno manji učinak nego ako bi WeChat bi zabranjen u App Store-u širom svijeta.

„WeChat automatski bilježi ogromne količine informacija od svojih korisnika. Ovo prikupljanje podataka prijeti da će omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i vlasničkim podacima Amerikanaca“, navedeno je u izvršnoj naredbi koju je Bijela kuća izdala 6. augusta zabranjujući američke transakcije s Tencent-om i ByteDance-om. U nalogu je navedeno da će za naredba stupiti na snagu 45 dana nakon objave.

WeChat i TikTok takođe su bili među 59 aplikacija zabranjenih u Indiji krajem juna.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.