Predsjednik SAD Donald Tramp je najavio uvođenje zabrane na američke transakcije s kineskim kompanijama BajtDens, vlasnikom aplikacije TikTok za dijeljenje video sadržaja, i Tencentom, operatorom aplikacije za razmenu poruka WeChat

 

Izvršne naredbe, koje stupaju na snagu za 45 dana, usledile su nakon što je Trampova administracija saopštila ove sedmice da je pojačala napore za eliminisanje „nepouzdanih“ kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža i nazvala TikTok i WeChat „ozbiljnim pretnjama“, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je intenzivirao aktivnosti na programu nazvanom „Čista mreža“, da bi se, kako kaže, raznim kineskim aplikacijama i kineskim telekomunikacionim kompanijama onemogućio pristup osjetljivim informacijama o američkim građanima i preduzećima.

Džejms Luis, stručnjak za tehnologiju u Centru za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Vašingtonu, izjavio je da su najavljene izvršne naredbe poklopile Pompeovom izjavom.

„Ovo je raskol u digitalnoj sferi između SAD-a i Kine. Bez ikakve sumnje je da će se Kina osvetiti. Tramp očigledno vrši pritisak na BajtDens da zaključi sporazum o prodaji TikToka“, rekao je Džejms Luis.

Tramp tvrdi u prvom ukazu da ova aplikacija može da se upotrebi za kampanju dezinformisanja što bi koristilo Komunističkoj partiji Kine.

Po mišljenju Trampa SAD „moraju da preduzmu agresivne akcije protiv vlasnika TikTok-a kako bi zaštitile nacionalnu bezbjednost“.

U drugom navodi da WeChat „automatski bilježi ogromne količine podataka svojih korisnika. To prikupljanje podataka predstavlja prijetnju da Komunistička partija Kine pristupi ličnim i privatnim podacima Amerikanaca“.

Tramp je ove sedmice izjavio da će podržati prodaju američkog poslovanja TikToka Majkrosoftu ukoliko američka vlada dobije „znatan deo“ od prodajne cijene. I pored toga, rekao da će zabraniti taj sevis u SAD-u 15. septembra. Neki republikanci su izrazili zabrinutost zbog političkih posljedica zabrane te popularne aplikacije.

 

Pad akcija Tencenta

 

TikTok ima 100 miliona korisnika u SAD-u . Mada WeChat nije toliko popularan u zemlji, korišćenje te aplikcije, koja ima preko milijardu korisnika u Kini, široko je rasprostranjeno. Uveliko je koristi kineska dijaspora kao glavnu platformu za komunikaciju sa porodicom i prijateljima, i kao medij za razne druge servise, kao što su igrice i e-trgovina.

Operator WeChat, Tencent, druga je najvrijednija kompanija u Kini posle Alibabe sa tržišnom kapitalizacijom od 686 milijardi dolara.

Takođe je najveća kineska kompanija za video igre, a početkom ovog ljeta je otvorila i studio u Kaliforniji. Akcije Tencenta su pale na berzi u Hong Kongu za gotovo 10 posto nakon Trampove naredbe.

Juan, čiji je kurs osjetljiv na kinesko-američke odnose, izgubio je 0,4 odsto vrijednosti.

Iz Tencenta i BajteDensa su odbili da daju komentar, navodi Rojters.

(Tanjug)