Kompanija TikTok je saopštila danas da je šokirana izvršnom naredbom predsjednika SAD Donalda Trampa o zabrani ove aplikacije za dijeljenje video zapisa u zemlji, i najavila da će se obratiti sudovima u SAD kako bi obezbijedila fer tretman na američkom tržištu.

„Upotrebićemo sve raspoložive pravne lijekove kako bismo obezbijedili da se ne pogazi vladavina prava i da se prema našoj kompaniji i korisnicima postupa pošteno – ako to ne čini administracija, onda bar američki sudovi“, naveo je TikTok na svojoj veb stranici, prenosi Rojters.

Tamp je sinoć izdao izvršne naredbe o zabrani transakcija s kineskim kompanijama BajtDens, vlasnikom aplikacije TikTok za dijeljenje video zapisa, i Tencentom, koji posjeduje aplikaciju za razmenu poruka WeChat. Naredbe stupaju na snagu za 45 dana.

Iz Tencenta su, prema britanskom Gardijanu, saopštili da analiziraju izvršnu naredbu kako bi u potpunosti sagledali šta ona znači.

U međuvremenu, oglasilo se i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova SAD poručivši da se odlučno protivi izvršnoj naredbi predsjednika Trampa.

Kina će braniti legitimna prava i interese kineskih kompanija, rekao je Vang Venbin, portparol Ministarstva spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.