Ako želite iz bilo kog razloga ukloniti fotografije djece mlađe od 18 godina iz rezultata pretraživanja sad postoji opcija koju je Google globalno omogućio

 

Google je lansirao novu bezbjednosnu opciju koja omogućava da plasirate zahtjev za uklanjanje fotografije djece mlađe od 18 godina iz rezultata pretraživanja.

Google je ovu opcija najavio u avgustu, a sada je ona postala i globalno moguća. Proces uklanjanja fotografije može da započene bilo ko. Potrebno je da se navedu URL adrese, tačni podaci djeteta i podnosioca zahtjeva.

Da bi Google razmotrio sadržaj za uklanjanje, on mora da ispunjava sve sljedeće uslove:

  • Poslate URL adrese su URL adrese slika.
    – Web URL adrese (stranice sa tekstom i slikama) ne ispunjavaju uslove za uklanjanje u skladu sa ovom politikom, koja nastoji da ograniči prisustvo slika u rezultatima Google pretrage.
  • Na snimcima se može identifikovati osoba koja je trenutno mlađa od 18 godina.
    – Takođe se uklonjaju slike djeteta koje je umrlo prije nego što je navršilo 18 godina.
  • Podnosilac zahtjeva za uklanjanje je ili sam pojedinac, zakonski staratelj pojedinca ili ovlašćeni predstavnik jednog i drugog.

Svaki ovlašćeni predstavnik moraće da objasni kako ima ovlašćenja da deluje u ime djeteta

Google je naglasio da se pregledaju samo URL adrese koje se dostave u obrazac.

Kao i uvijek kad su ovakvi zahtjevi u pitanju, teško je reći koje će tačno kriterijume Google da primijenjuje u svojim procjenama.

Poručili su tek da će opravdano biti sve osim „javnog interesa i važnosti“, piše The Verge.

Takođe, u obzir će se uzimati zahtjevi koji se odnose na osobe koje su trenutno maloljetne. Zato, ako imate sada 30 godina, a želite ukloniti fotografiju na kojoj ste imali 15, Google takav zahtjev neće uvažiti.

Takođe napominju da ako želite ukloniti fotografije djece mlađe od 18 godina iz rezultata pretraživanja to ne podrazumijeva da će one bi uklonjene s weba.

(Google)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.