Da li Google snima sve što govorite? I ako jeste, šta možete učiniti povodom toga?

 

Kako bi isključili Google da snima sve što govorite dobro je znati da smo u dobu u kojem svaki pametni uređaj ima mikrofon i proizvode ih kompanije koje profitiraju praćenjem onoga šta radite.

Google skladišti audio zapise aktivnosti korisnika na internetu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije sa pretraživanjem, asistentom i mapama kako bi unaprijedio tehnologije prepoznavanja zvuka.

 

Kako da slušam svoje Google snimke?

 

Google vam pruža portal za pregled svih vaših interakcija s njegovim uslugama. Ovo uključuje glasovne snimke vaših interakcija sa Google Asistentom. Ovo možete vidjeti na svom telefonu putem Google kategorije u aplikaciji Postavke, ali je malo lakše na webu:

 • Idite na stranicu Google Moja aktivnost. Ovo prikuplja sve, od YouTube videozapisa koje ste gledali do aplikacija koje ste otvorili na svom Android telefonu.
 • Primijenite filter da biste prikazali samo glasovne snimke tako što ćete kliknuti na Filtriraj po datumu i proizvodu na vrhu liste, ispod trake za pretragu.
 • Pomaknite se prema dolje i odaberite okvire Asistent i Voice i audio (ako je primjenjivo) da biste prikazali sve aktivnosti sa snimcima. Ako želite, možete postaviti vremenski okvir, kao što je Zadnjih 30 dana, koristeći odjeljak Filtriraj po datumu na vrhu.
 • Kliknite na Primijeni.

Tada ćete vidjeti vremensku liniju svih snimaka koje Google ima o vašoj glasovnoj aktivnosti, počevši od najnovijih. Ikona mikrofona se pojavljuje za unose koji uključuju snimak.

Kliknite Detalji ispod unosa da vidite kada se to dogodilo, a zatim odaberite Prikaži snimak da ga čujete. Da biste izbrisali snimak, kliknite na dugme X desno od stavke.

 

Kako spriječiti Google da snima sve što govorite?

 

Nedavno je tehnički stručnjak otkrio „cheat code“ , za koji tvrdi da može da spreči Google u bilježenju aktivnosti pametnih telefona korisnika.

Korisnici bi trebalo da prilagode svoj Google nalog tako što će odabrati odgovarajuće postavke u „Podacima i privatnosti“, kako bi blokirali pristup mikrofonu i kameri tehnološkoj kompaniji, piše Daily Mail.

Tehnički preduzetnik Džefri Kastiljo podijelio je korisnicima savjet putem videa na Instagramu, objašnjavajući kako mogu da isključe ovu funkciju:

 • Potrebno je da se otvori aplikacija Google i da se klikne na „Manage your Google account„. a zatim da se otvore podešavanja podataka i privatnosti, pa zatim podešavanja istorije i onda „Aktivnost na webu i u aplikacijama„.
 • Odatle se pomjerite nadole, do odjeljka „Uključi glasovne i audioaktivnosti“ gdje stoji plava kvačica. Kako biste zaustavili da vas Google „sluša“, potrebno je da poništite tu oznaku, odnosno da pomjerite kvačicu.

„Kada je ovo isključeno, audiosnimci glasovnih interakcija sa Google pretraživanjem, asistentom, i mapama neće se čuvati na vašem Google nalogu, čak i ako ste prijavljeni“, objasnili su iz kompanije Google.

 

Kako spriječiti Google da sluša na Androidu?

 

Možete onemogućiti Google-ovo snimanje glasa određenim prekidačem u postavkama Androida. Ako želite, možete ići dalje nakon promjene ovoga. Uputstva u nastavku odražavaju standardni Android; postupak se može neznatno razlikovati zavisno o vašem uređaju.

Isključite „OK Google“ na svom telefonu

Prvi korak je da isključite „OK Google“ detekciju na svom Android telefonu, što možete učiniti na sljedeći način:

 • Otvorite Postavke na svom telefonu i unesite Google kategoriju.
 • Odaberite Postavke za Google aplikacije > Search, Assistant i Voice.
 • Pritisnite Voice na rezultirajućoj stranici.
 • Vidjet ćete unos Voice Match ; dodirnite ga.
 • Onemogućite klizač Hej Google da onemogućite otkrivanje „OK Google“.

Kada to učinite, Google Asistent neće odgovoriti na „OK Google“ na vašem Android telefonu. Vaš telefon više neće uvijek slušati tu ključnu riječ.