Shein (Šein) je najuspešniji startap decenije, uspešniji čak i od kompanije koja stoji iza ByteDance (vlasnik TikTok-a) i OpenAI-a, koji stoji iza najpoznatijeg predstavnika vještačke inteligencije ChatGPT

 

Da je Shein najuspešniji startap decenije pokazalo je istraživanje stručnjaka za razvoj softvera kompanije Vention, koji su izračunali indeks uspješnosti 1.220 startapova.

Vodili su računa o vrijednosti svakog od njih, koliko često se informacije o njima pretražuju na internetu, koliki su rast doživjeli u posljednjih deset godina i koliko im je porastao broj zaposlenih. Rezultate su pretvorili u indeks uspjeha čija vrijednost može biti do 100.

Najpopularnija kineska web prodavnica Shein tako je prikupila čak 87,12 poena jer ima više od 100 hiljada zaposlenih, a njena vrijednost se procjenjuje na 66 milijardi dolara. Internet se pretražuje 66 miliona puta mjesečno širom svijeta, što je čak 277 puta više od ByteDance-a, što ga čini drugim ukupno u toj kategoriji. Češće se pretražuje samo onlajn alatka za grafički dizajn Canva, čak 98 miliona puta mjesečno.

 

ByteDance i OpenAI na drugom i trećem mjestu

 

ByteDance, vlasnik TikTok-a, rangiran je na drugom mjestu najuspešnijih sa ocjenom 83,57, sa najvišom vrijednošću od svih navedenih startapa od 225 milijardi dolara. Kompanija je takođe najviše rangirana po broju zaposlenih, upola manje od Shein-a, a samo u posljednjih šest mjeseci bilježe rast od četiri odsto. Iako BiteDance ima manji mjesečni obim pretrage od 223.582, vrijedi napomenuti da se njegova podružnica TikTok pretražuje oko 58 miliona puta mjesečno, tako da kada se ovo uzme u obzir, ovaj startap bi mogao da pretekne Shein.

Na trećem mjestu je OpenAI, koji stoji iza najpoznatijeg predstavnika vještačke inteligencije ChatGPT, sa ocjenom indeksa 76,56. Studija je otkrila da kompanija za istraživanje i implementaciju vještačke inteligencije ima drugu najvišu procjenu od 80 milijardi dolara i drugu najveću ocjenu rasta od 8,98. Uprkos tome što ima najmanji broj zaposlenih među prvih 10, nešto više od 700, OpenAI ima četvrti najveći mjesečni obim pretrage (nešto više od 10,6 miliona).

„Zanimljivo je napomenuti da OpenAI ima najmanji broj zaposlenih među prvih 10 u studiji, ali se zahvaljujući svom napretku u istraživanju vještačke inteligencije pozicionirao kao lider u oblasti razvoja najsavremenijih tehnologija i saradnje sa industrijskim partnerima“, prokomentarisao je Mark Karasu, direktor marketinga kompanije Vention koji je sproveo istraživanje.

Američka kompanija za finansijske usluge i softver Stripe, platforma podataka u oblaku Enterprise AI Databricks, Fintech kompanija Revolut, Canva, Epic Games, platforma za digitalnu saradnju Miro i kompanija za finansijsku tehnologiju Chime takođe su među 10 najboljih startapa, piše Jutarnji list.