Novi robotski prsluk, VEX, namijenjen je radnicima u proizvodnji koji veliki broj sati provode sa rukama iznad glave.

Prsluk, bez ikakve baterije, kao prvi takav na svijetu, koristi policentrične osovine – sa potporom mišićima u više tačaka – sa ciljem smanjenja umora i unapređenja efikasnosti.

Namijenjen je prvenstveno smanjenju opterećenja vrata i leđa kada radnik mora da drži ruke iznad glave tokom obavljanja posla.

Sa masom, koja je od 22 do 42% manja od konkurentskih proizvoda, VEX se nosi kao ranac. Korisnik provuče ruke kroz trake na ramenima prsluka i nakon toga zategne kopče na prsima i oko pojasa.

„VEX radnicima pruža veću potporu kod opterećenja, mobilnost i prilagodljivost kod rada iznad glave,“ rekao je Dong Jin Hjun, vođa robotike u Hyundai-Kia grupaciji.

Razvoj robotskog pomoćnika VEX rezultat je desetomjesečnog pilot programa u dvije američke fabričke grupacije. Test je bio vrlo uspješan, jer je radnicima olakšao rad i povećao produktivnost zbog čega su obje fabrike uključile sistem VEX u svojim proizvodnim pogonima.

Grupacija trenutno postepeno uvodi VEX u fabrike širom svijeta i očekuje komercijalnu upotrebu u drugim granama industrije do kraja ove godine.

 

CEX za rad u čućećem položaju

 

Grupacija Hyundai-Kia je, kao deo svojih planova razvoja različitih robotskih tehnologija, već pustila u komercijalnu upotrebu lako robotsko pomagalo CEX (Chairless EXoskeleton), koje rasterećuje kolena, leđa i mišiće radnika kako bi bez mnogo fizičkog naprezanja mogli raditi u čučećem položaju.

Sa masom od samo 1,6 kg, CEX je vrlo lagan i može izdržati težinu do 150 kg. Smanjenjem opterećavanja leđa i mišića donjih udova za 40% CEX smanjuje umor i poboljšava efikasnost, kažu u korejskoj kompaniji.

Grupacija takođe namjerava predstaviti različite robotske tehnologije, npr. hotelskog robotskog pomoćnika (Hotel Service Robot), prodajno-servisnog pomoćnika (Sales Service Robot), punioca električnih vozila (Electric Vehicle Charging Manipulator) i ostala rješenja sa područja ličnih robotskih pomoćnika koji se tiču mobilnosti.

 

Nosiva robotika ima budućnost

 

Po podacima Međunarodnog udruženja za robotiku, grana nosive robotike bilježi rast od 14 odsto, i sve više se povećava, pa se očekuje da će 2021. godine širom svijeta biti prodato oko 630.000 komercijalnih robota, sa najvećom potražnjom u automobilskoj industriji.

U 2017. godine je u automobilskoj djelatnosti bilo u upotrebi 126.000 robota, što je predstavljalo 33% svih komercijalnih robota. U izveštaju istraživačke grupe BIS Research je najavljeno da će globalno tržište robotskih nosivih uređaja godišnje rasti za čak 47,4%.

Kia, koja je vrlo rano prepoznala trend na globalnom tržištu, razvijanjem takve tehnologije aktivno ulaže i jača svoju prisutnost na području robotske industrije.