Kina je pokrenula novu rundu fuzionih eksperimenata na naprednom superprovodljivom tokamaku (mašina za proizvodnju toroidalnog magnetnog polja za razgraničenje plazme ili fuzijski reaktor), poznatom i kao EAST ili „kinesko vještačko Sunce“.

Eksperimenti na „veštačkom Suncu“ počeli su da se sprovode na Hefei institutu za fizičke nauke, objavila je agencija Sinhua.

Song Juntao, zamenik direktora Instituta, rekao je da je cilj eksperimenta usmjeren ka unapređenju pomoćnog sistema grijanja, kako bi „vještačko Sunce“ postalo još vrelije i izdržljivije.

Očekuje se da testiranje traje oko pola godine.

Do sada je „vještačko Sunce“ postavilo nekoliko rekorda u postignutoj dužini magnetnog zadržavanja izuzetno vrele plazme. U junu ove godine, EAST je dostigao temperaturu od 160 miliona stepeni Celzijusa, što je deset puta toplije od Sunca.

Pročitajte još: U Ženevi bez dogovora o ograničenju autonomnog oružja

EAST je jedan od tri tokamaka koji su u upotrebi u Kini i dio je Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), internacionalnog istraživačkog i inženjerskog projekta na polju nuklearne fuzije. Taj projekat podrazumijeva izgradnju najvećeg nuklearnog fuzijskog reaktora do 2035. godine, koji će se nalaziti u Francuskoj, prenosi RT.

(suputniknews)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.