Kinezi dronovima mjere tjelesnu temperaturu stanovnicima i time smanjuju direktni kontakt sa zaraženima

 

Kinezi mjere tjelesnu temperaturu dronovima s termovizijskom kamerom, naročito jer postoji opasnost od širenja koronavirusa.

Internetom danas kruži snimka koja prikazuje kako su se Kinezi snašli i upotrebom tehnologije pokušavaju da smanje rizik od daljnjeg širenja koronavirusa.

Na snimci se vidi jedan radnik zadužen za mjerenje tjelesne temperature stanovnicima u zgradi – koji to čini putem bespilotne letjelice.

Na bezbjednoj udaljenosti, ispred zgrade, smješten je pilot drona. Upućuje ga prema balkonima stanara, a sve što oni trebaju jeste da nakratko izađu na balkon.

Ostatak posla obavlja termovizijska kamera koja mjeri tjelesnu temperaturu i tako otkriva stanovnike potencijalno zaražene koronavirusom.

Na ovaj se način kućna posjeta liječnika obavlja na daljinu pa se smanjuje direktni kontakt sa zaraženima, koji je jedan od glavnih načina prenošenja virusa wuhanske groznice, poznatog i pod oznakom 2019-nCoV.

Video je na svojem Twitter računu objavio kineski Global Times.

Kinezi su se u ovoj krizi domišljato sjetili da iskoriste napredna tehnološka rješenja.

(Bug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.