U Australiji se uvodi novi zakon za one koji kleveću nekoga na internetu

 

Australija će uvesti zakon koji će da natjera glavne društvene medije da daju detalje i podatke o korisnicima koji u komentarima kleveću nekoga na internetu, izjavio je premijer Skot Morison

Vlada razmatra stepen odgovornosti platformama kao što su Tviter i Fejsbuk za klevetnički materijal postavljen na njihove sajtove.

Ovo dolazi nakon što je najviši sud u zemlji presudio da se izdavači mogu smatrati odgovornim za javne komentare na internet forumima.

Presuda je navela neke novinske kompanije, poput Si-En-Ena, da uskrate Australijancima pristup njihovim stranicama na Fejsbuku.

„Oni su stvorili prostor i moraju da ga učine bezbjednim“

„Svijet na mreži ne bi trebalo da bude Divlji zapad, gdje botovi, fanatici, trolovi i drugi anonimno obilaze i mogu da naškode ljudima“, rekao je Morison na brifingu za televizijske vesti.

„To se ne može dogoditi u stvarnom svijetu, tako da nema razloga da se to dogodi ni u digitalnom svijetu“.

Novi zakon će uvesti žalbeni mehanizam.

Ako neko misli da ih kleveće, uznemirava ili napada na društvenim mrežama, moći će da zahtjeva da platforma ukloni materijal.

Ako sadržaj ne bude povučen, tužba bi mogla da primora platformu društvenih medija da pruži detalje o komentatoru.

„Digitalne platforme moraju da imaju odgovarajuće procese da bi omogućile uklanjanje ovog sadržaja“, rekao je Morison, zaključujući:

„One su stvorile prostor i moraju da ga učine bezbjednim, a ako to ne urade, mi ćemo uradite to kroz ovakve zakone.“

(Index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.