Start/stop sistem često zimi neće da isključi vozilo, na primjer, kada ga zaustavite na semaforu

 

Start/stop sistem je odavno prisutan u automobilima, a danas je u većini modela dio serijske opreme. Konstantna gašenja motora kad se zaustavite štede gorivo i smanjuju emisije CO2 (pomažu proizvođačima automobila u postizanju klimatskih ciljeva).

Međutim, naročito tokom zimskih mjeseci start/stop sistem često neće isključiti vozilo kada ga, na primjer, zaustavite na semaforu. Zašto je to tako?

Ako je hladno, a vi ste uključili brojne električne potrošače, svjetla, grijač zadnjeg stakla, klima-uređaj ili brisače, kompjuter može procjeniti da je uključivanje start/stop sistema opasno za akumulator vozila i tada neće isključiti motor.

carVertical banner - sponsored

Računaru je prioritet da akumulator ima dovoljno energije za pokretanje motora. Dakle, onemogućava start/stop u slučaju da je baterija toliko ispražnjena da se motor neće ponovno pokrenuti.

Inače, akumulator u automobilima sa start/stop sistemom obezbjeđuje i do 500.000 ciklusa paljenja i gašenja vozila.

Start/stop neće intervenisati ni kada je motor hladan. Računar zna da je motor najefikasniji kada je potpuno zagrijan. Zato će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu.

Na instrumet tabli tada će se pojaviti crveni simbol start/stop sistema (slovo A okruženo linijom sa strelicom) ili neka druga poruka da sistem ne radi, odnosno da ne isključuje motor.

Start/stop neće raditi ni kada je odabran stepen prenosa za vožnju unazad (rikverc), kada je aktivna pomoć pri parkiranju, kao i kada krećete na uzbrdici. Ne radi ni kada je otvoren poklopac motora ili kada otkopčate sigurnosni pojas.

(Revijahak)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.