Sa razvojem vještačke inteligencije predvija se da će mnoga zanimanja otići u zaborav a da će roboti preuzeti većinu poslova koje sada obavljaju ljudi.

U narednih deset godina slijedi najveća promjena u pogledu poslova u dosadašnjoj istoriji.

Promjena će zahvatiti i neke profesije koje su trenutno bezbjedne. Zapravo, već su primjetne određene tendencije u tom smjeru u oblasti finansijskog savjetovanja, prevođnja i transporta. Realnost je da se poslovno tržište konstantno menja.

Prije samo nekoliko godina, za naplaćivanje usluga su bili neophodni ljudi, od aerodroma, preko željezničkih stanica, supermarketa, garaža, pa sve do naplatnih rampi na autoputevima. Danas se plaćanje obavlja uz pomoću aparata i pametnih telefona.

Pored toga, u budućih deset godina i vozači, prevodioci, novinari, osoblje za usluživanje klijenata, turistički vodiči, radnici na proizvodnim linijama, kao i bibliotekari će kao profesije otići u zaborav, piše Međunarodni kineski radio (CRI).

S druge strane, progameri, arhitekte, stručnjaci za odnose s javnošću, advokati, sudije, učitelji, treneri, psihijatri će kao profesije povezane sa psihičkim i fizičkim zdravljem biti u manjem riziku od nestanka.

Izvještaj sa Svjetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova održanom u septembru, sugeriše da će zbog vještačke inteligencije do 2022. nestati 75 miliona poslova.

Istovremeno se očekuje da će ona stvoriti oko 133 miliona novih radnih mjesta što je skoro dvostruko više.

(Tanjug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.